Hlavní obsah

Polovina zaměstnanců by preferovala čtyřdenní pracovní týden

Polovina zaměstnanců na plný úvazek by ráda pracovala čtyři dny v týdnu deset hodin denně. Třetina zaměstnanců by pak zůstala u pětidenního pracovního týdne a necelé pětině je to jedno. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Foto: Profimedia.cz

Většina zaměstnanců, kteří by preferovali další den volna, by si nejraději prodloužila víkend o pátek.

Článek

Většina zaměstnanců, kteří by preferovali další den volna, by si nejraději prodloužila víkend o pátek, pětina pak o pondělí.

Zaměstnanci na zkrácený úvazek by nejraději pracovali tři až čtyři dny v týdnu. Pětidenní pracovní týden podporuje jen necelá desetina z nich. Lidé ve věku 15 až 29 by častěji volili třídenní režim, lidé ve věku 30 až 44 let čtyřdenní pracovní týden.

I finančně zajištění lidé by pracovali

Na plný úvazek pět dní v týdnu pracuje v ČR 73 procent zaměstnanců, 13 procent má pak plný úvazek ve dvou až čtyřech dnech, to v případě 12 či 24hodinových směn.

Podle průzkumu by většina lidí pracovala i v situaci, že by měla dostatek finančních prostředků. Necelá polovina by si v takové situaci snížila úvazek, 38 procent by pracovalo stejně intenzivně.

Úplně pracovat by přestala necelá desetina zaměstnanců, častěji muži, lidé ve věku 45 až 59 a osoby bez vysokoškolského vzdělání, uvedli autoři průzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám