Hlavní obsah

Univerzita Pardubice „vyveze“ vědu a techniku na dvory škol

Novinky, kil

Ve středu 17. a čtvrtek 18. dubna a následující týden 24. a 25. dubna vyrazí hned několik týmů akademiků a vysokoškoláků Univerzity Pardubice na vybrané základní školy a gymnázia Pardubického kraje, aby přiblížily žákům svět moderní vědy zajímavými a zábavnými naučnými demonstracemi a pokusy. Akce nese název „Věda a technika na dvorech škol“.

Foto: Profimedia.cz

Pro žáky a další zvědavce budou připravena stanoviště vždy tří fakult plná zajímavostí ze světa chemie, matematiky a počtů.

Článek

Pět fakult Univerzity Pardubice – Fakulta chemicko-technologická, Fakulta ekonomicko-správní, Fakulta zdravotnických studií, Dopravní fakulta Jana Pernera a Fakulta elektrotechniky a informatiky – připravilo pro studenty a žáky škol zážitkové dílny, jejichž cílem je ukázat svět moderních technologií a technické a přírodovědné disciplíny hravou a zábavnou formou.

Zajímavosti z chemie i elektroniky

Pro žáky a další zvědavce budou na každé škole připravena stanoviště vždy tří fakult plná zajímavostí ze světa chemie, matematiky a počtů, robotiky a elektroniky, ukázky první pomoci nebo měření tvrdosti stavebních materiálů; žáci se seznámí například i s termokamerou. Na stanovištích si budou moci sami vyzkoušet celou řadu pokusů, matematických hrátek nebo programování.

Dílna odhalující padělatele

„Děti a mladí lidé se seznámí např. s kouzlem dělení barev a zjistí, jak se provádí identifikace osob podle otisků prstů, vyzkouší si separaci DNA z ovoce nebo zeleniny. Záchranáři se předvedou přímo v akci, a porodníci na modelu demonstrují samotný porod. Protože jsou děti, vedle seniorů, nejvíce ohroženou skupinou při přijetí falešné bankovky, zařadili jsme dílnu, v níž se naučí rozeznávat ochranné prvky na bankovkách,“ popisuje ukázky demonstrací koordinátorka akce Věda a technika na dvorech škol Iva Svobodová.

„Další fakulty mají připravené roboty či inverzní kyvadlo. Žáci se budou moci podívat, jak se mění potenciální energie na kinetickou. Že i matematika může být zábavná, ukáží fraktály, které jsou nejen krásné, ale připomínají nám často objekty z přírody,“ pokračuje koordinátorka akce.

Program od osmi do šestnácti

Program plný zajímavostí a zábavy startuje na vybraných školách s prvním zvoněním. Univerzitní vědecký tým bude připraven vysvětlovat podstatu vybraných jevů, pokusů a demonstrací až do 16 hodin a dvory škol budou otevřené v odpoledních hodinách i návštěvníkům z řad veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám