Hlavní obsah

Sloužící mají svá práva

Právo, kil

Evropská komise vyzvala členské státy, aby ratifikovaly Úmluvu Mezinárodní organizace práce (MOP) o důstojné práci pro pracovníky v cizí domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ratifikací úmluvy MOP se země zavazují k tomu, že budou chránit základní pracovní práva sloužících.

Článek

Ratifikací úmluvy MOP č. 189 se země zavazují k tomu, že budou chránit základní pracovní práva sloužících a dalších kategorií pracovníků v domácnosti, předcházet jejich zneužívání a násilí na nich a že stanoví ochranná opatření pro mladé pracovníky v cizí domácnosti.

Zamezit obchodování s lidmi

„Zlepšení pracovních podmínek v osobních službách je důležitým cílem. Vyzývám členské státy, aby co nejdříve tuto úmluvu ratifikovaly, a přispěly tak k provádění strategie EU v boji proti obchodování s lidmi,“ uvedl László Andor, komisař pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňování.

Státy, které úmluvu ratifikují, musejí přijmout opatření, jimiž zajistí spravedlivé a důstojné pracovní podmínky, zamezí zneužívání, násilí a dětské práci při zaměstnávání pracovníků v cizí domácnosti.

Seznámit sloužící s jejich právy

Úmluva rovněž zavádí povinnost informovat tyto pracovníky podrobně o podmínkách týkajících se jejich zaměstnávání. Další doložky zajistí domácím pracovníkům ochranu proti diskriminaci, důstojné životní podmínky a snadný přístup k mechanismům pro podávání stížností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám