Hlavní obsah

Jihlavská charita pomůže starším nezaměstnaným

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlavská charita se zaměřila na pomoc nezaměstnaným lidem ve věku 50 let a víc. První projekt svého druhu s názvem MOST 50 si podle lektorky Kateřiny Hovorkové předsevzal, že výrazně posílí šance na uplatnění více než stovce osob z této cílové skupiny.

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnaní projdou školením, které by je mimo jiné mělo vybavit počítačovou gramotností.

Článek

Z bezmála 27 tisíc lidí, kteří byli v evidenci úřadů práce na Vysočině na konci loňského prosince, překročilo padesátku skoro sedm tisíc.

Ocitli se v jiném světě

„Řada z nich dlouhá léta pracovala na jednom místě u jednoho zaměstnavatele, a když o práci přišli, dostali se na trhu práce jakoby do jiného světa. Přitom se s nimi pracuje dobře, vesměs svoji situaci změnit chtějí,“ řekla Právu Hovorková.

Podle vedoucí projektu Hany Fexové reaguje MOST 50 na nepříznivý demografický vývoj, kdy podle výzkumu brněnské univerzity má ve věkové skupině 50–64 let jen necelých 60 % obyvatel práci a tento poměr se bude nadále snižovat. „Tito lidé se často setkávají s věkovou diskriminací,“ upozornila Fexová.

Pomohou s orientací na trhu práce

Charita by nyní chtěla ve spolupráci s úřady práce začít oslovovat vhodné kandidáty z řad nezaměstnaných, kteří se dostanou pod zesílený dohled odborníků. V jednom či dvou blocích projdou školením, které by je mělo naučit pohybovat se na současném trhu práce a případně vybavit počítačovou gramotností, některým by měla pomoci i cílená rekvalifikace. Důležitým prvkem pak bude specializovaný poradce, který bude rádcem i průvodcem při všech snahách o získání zaměstnání po dobu půl roku.

Neztratit pracovní návyky

„Pro slabší účastníky chceme vytvořit ve spolupráci se zaměstnavateli 10 dotovaných míst, kde si po dobu půl roku aspoň obnoví pracovní návyky a zvýší sebevědomí,“ uvedla lektorka.

Projekt, financovaný z Evropského sociálního fondu, by měl v devíti bězích pomáhat až do února 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám