Hlavní obsah

Středoškoláci se utkají v prezentačních dovednostech

Novinky, kil

Letos počtvrté se rozjíždí Prezentiáda, celostátní studentská soutěž v prezentačních dovednostech. Klade si za cíl pomoci studentům lépe zvládat sebevědomé vystupování před publikem. Tříčlenné středoškolské týmy se mohou registrovat až do 22. března.

Foto: archiv VŠEM

Loňské finále studentské prezentiády na VŠEM.

Článek

„Na současném pracovním trhu jsou vhodné komunikační dovednosti nedocenitelné. Prezentiáda je jedinečná díky tomu, že studentům pomáhá prezentační dovednosti rozvíjet a tím i odbourávat nervozitu,“ uvedl vedoucí soutěže Petr Kopřiva.

Tři studenti a učitel

Principem Prezentiády je spojit úsilí tří studentů a jejich učitele při tvorbě prezentace. Oproti loňsku dostávají letos týmy na výběr. Mohou zpracovat buď prezentaci na téma „Dokonalý učitel“ nebo se mohou věnovat otázce „Jak bych chtěl/a být ve škole hodnocen/a“.

Týmy nejprve zašlou svou prezentaci do nominačního kola, v případě postupu ji budou obhajovat před odbornou porotou v krajském kole. Pokud uspějí, budou se studentské týmy připravovat i na celorepublikové finále, které se uskuteční 19. dubna v Praze, v sídle spolupořadatele soutěže - Vysoké školy ekonomie a managementu (VŠEM).

Inspirace pro vysokoškoláky

Každou střední školu mohou v nominačním kole reprezentovat až tři studentské týmy. Odborná porota v krajském kole bude následně hodnotit pět klíčových vlastností prezentací, jimiž jsou 1) vizuální kvalita prezentace, 2) verbální a nonverbální projev, 3) nápaditost zpracování tématu, 4) pohotovost reakcí na doplňující dotazy a 5) týmová spolupráce.

„Jsem přesvědčen o tom, že bychom prezentace finalistů mohli ukázat vysokoškolákům, aby viděli, jak to má vypadat,“ pochválil kvalitu prezentací finálový porotce a pedagog z Vysoké školy ekonomické Pavel Král.

Na vítěze čekají hodnotné ceny

Úsilí soutěžních týmů jistě podpoří i jedinečné ceny, jakými jsou například rok studia na VŠEM zdarma, odborné školení v prezentačních dovednostech, tablety, projektor, monitory či knihy.

"Prezentiáda je jedinečnou příležitostí vyzkoušet si vystoupení před publikem i odbornou porotou. Podobné chvíle čekají studenty později už jen "naostro", ať už u maturity, nebo poté pravidelně na vysoké škole." shrnuje Lenka Purteková, vedoucí PR. Více informací o soutěži na www.prezentiada.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám