Hlavní obsah

V Litoměřicích ocenili studenty Univerzity třetího věku

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zvuků studentské hymny a hymny České republiky ukončili třetí semestr studenti Univerzity třetího věku provozované Vyšší odbornou školou, Obchodní akademií a Střední odbornou školou EKONOM v Litoměřicích.

Foto: Eva Břeňová (MěÚ Litoměřice)

Pamětní list převzala z rukou starosty i PhDr. Soňa Malá z Litoměřic, která je ve svých 85 letech nejstarší účastnicí studia.

Článek

Pamětní listy připomínající slavnostní okamžik převzala v obřadní síni městského úřadu z rukou litoměřického starosty Ladislava Chlupáče (ODS) a ředitele školy Miroslava Pokorného dvacítka absolventů, mezi nimiž nechyběli jak senioři, kteří důchodového věku dosáhli teprve nedávno, tak i téměř devadesátiletí lidé.

Příklad pro mladou generaci

„Je spousta lidí, kteří v tomto věku přestávají být aktivní a ztrácejí kontakt s okolím. Tito lidé mezi ně nepatří. Mladá generace by si z jejich přístupu k životu a zájmu o celoživotní vzdělání měla vzít příklad,“ vyjádřil Chlupáč obdiv absolventům.

Zpravidla tři roky trvající výuka na univerzitě třetího věku probíhá v zimním a letním semestru. Určena je lidem starším padesáti let bez ohledu na předchozí vzdělání.

„Rozdělena je do šesti přednášek, jež se konají jednou za čtrnáct dní. Každá přednáška je zakončena testem, semestr pak závěrečným testem, který studenti vyplní na počítači v klidu domova,“ charakterizovala vzdělávací proces pověřená lektorka Olga Maťáková.

Nejde o studium akademické, ale celoživotní, přičemž přijímací řízení neprobíhá. Studium je zdarma. Účastníci hradí pouze administrativní poplatek, který nepřesahuje 300 korun za semestr.

Výuka zohledňuje věk studentů

Výuka je přitom uzpůsobena potřebám starších lidí. „Jednotlivé přednášky jsou nahrány jako dokument a koncipovány s velkým důrazem na názornost a zajímavost. Jsou pro lepší zapamatovatelnost prokládány opakovacími otázkami a závěrečným shrnutím. Student má možnost si přednášku doma znovu pustit a po částech ji studovat,“ uvedl ředitel školy Pokorný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám