Hlavní obsah

V Lysé nad Labem se utkají mladí řemeslníci

Novinky, kil

Podle starého českého přísloví má řemeslo zlaté dno. Současná praxe však ukazuje, jak problematické je sehnat šikovného a spolehlivého řemeslníka.

Foto: archiv SUSO

Přitáhnout zájem mladé generace k řemeslům chce Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO.

Článek

„Starší generace stárne a odchází do důchodu, mladé ale bohužel řemeslné profese nelákají. Odborné školy a učiliště hlásí každoroční pokles zájmu studentů. Naopak počet podprůměrných maturantů jen obtížně hledajících uplatnění neustále roste,“ popisuje stávající situaci David Surmaj, manažer SUSO.

Stavební řemesla mají perspektivu

Přitáhnout zájem mladé generace ke stavebním řemeslům a ukázat je jako perspektivní zaměstnání se snaží již 17. rokem Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO.

První letošní postupové kolo soutěže proběhne ve dnech 15. – 16. února 2013 během výstavy Stavitel v Lysé nad Labem. Zúčastní se jí 44 nejlepších budoucích zedníků a truhlářů z 19 škol z Prahy, Středočeského kraje, Vysočiny, Ústeckého kraje a Libereckého kraje.

Nejlepší se utkají na podzim ve finále

Soutěžící musí předvést své teoretické znalosti a v praktické části v časovém limitu a za dozoru odborné poroty zvládnout vyrobit dětskou židličku, vyzdít příčku, zhotovit překlad či postavit komínový skelet.

Hotové výrobky najdou uplatnění i po skončení akce, např. dětské židličky zpříjemní prostředí obyvatelům Dětského domova Nymburk. Nejlepší mladí řemeslníci dostanou příležitost srovnat své síly ve finále v září 2013 na stavebním veletrhu FOR ARCH.

Stavební firmy budou lovit talenty

„Problém nedostatku kvalitních pracovníků pociťuje nejen veřejnost, ale velmi citelně dopadá na společnosti působící ve stavebním průmyslu. Podporou soutěže SUSO potvrzují studentům, že klasická řemesla mají budoucnost a umožní jim dobré uplatnění. Navíc firmy si již zde vytipovávají talenty a oslovují je pro další spolupráci,“ říká David Surmaj. Více informací na www.suso.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám