Hlavní obsah

Podíl žen ve vedení firem pod tlakem stoupá

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise zveřejnila průběžné údaje o zastoupení žen v řídících orgánech společností kotovaných na burzách. Údaje ukazují, že podíl žen v řídících orgánech se zvýšil až na 15,8 %, oproti 13,7 % v lednu 2012.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší podíl žen v řídících orgánech firem má v EU Francie.

Článek

Zvýšení podílu žen v řídících orgánech bylo zaznamenáno ve všech zemích EU kromě tří (Bulharsko, Polsko a Irsko), v ČR o zhruba 1 % na přibližně 16 %.

Legislativní tlak funguje

Ve srovnání s říjnem 2011 představuje nový údaj zvýšení o 2,2 procentního bodu a jde o dosud největší meziroční změnu. K tomuto skoku došlo poté, co Evropská komise přijala loni v listopadu návrh na zavedení čtyřicetiprocentní kvóty pro zastoupení žen ve vedení podniků na základě profesních předpokladů. Svůj dopad měly údajně také diskuse v EU o potřebě zavést právní předpisy, které by upravily počet žen v řídících orgánech.

„Přesvědčili jsme se, že legislativní tlak funguje. Podniky konečně začínají chápat, že chtějí-li si při stárnoucí populaci zachovat konkurenceschopnost, nemohou přehlížet potenciál, který ženy představují,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová.

Nejdále je Francie

Tahounem změn jsou nadále země, které kvóty stanovily právním předpisem (Belgie, Francie, Itálie). Francie kvóty stanovila zákonem v roce 2011 (40 % do roku 2017) a stala se první zemí EU, která má v nejvyšších orgánech všech největších společností kotovaných na burze více než jednu ženu.

Oproti tomu jedinou zemí, kde došlo k výraznému poklesu (o 4 procentní body), je Bulharsko, zatímco v Polsku a Irsku nedošlo, pokud jde o zastoupení žen ve správních radách, k žádným změnám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám