Hlavní obsah

Pracovní veletrh vzali nezaměstnaní útokem

Právo, Ivan Blažek

Více než padesátimetrová fronta se minulou středu vinula před vchodem do plzeňského kulturního domu Peklo. Lidé čekali, až zde v deset dopoledne odstartuje veletrh práce a vzdělávání, na kterém lovily duše tři desítky zaměstnavatelů.

Foto: Profimedia.cz

Zájemci o práci, kteří navštívili veletrh, většinou neodcházeli zklamaní.

Článek

Akci navštívily stovky, možná tisíce zájemců o práci. A většinou neodcházeli zklamaní.

Stálo to za to

„Určitě mělo smysl sem přijít, i když jsem čekal, že tady bude ještě více firem,“ řekl Právu Miroslav Sidorjak, mladík, který se snaží najít místo už dva měsíce. „Zaujala mne nabídka EURES (Evropské služby zaměstnanosti), že bych mohl jít pracovat do zahraničí. Poradili, byli slušní. Jsem spokojený.“

Spokojená byla i třeba Andrea Bělohlavová, která shání zaměstnání již rok.

„Prostuduji si nabídku firmy Faurecia,“ podotkla. Tato společnost otevře letos v červnu nedaleko Nýřan, tedy asi deset kilometrů od Plzně, závod na výrobu automobilových sedadel. „Musela bych dojíždět, ale když chce člověk práci, tak se musí přizpůsobit,“ podotkla Andrea.

Zaměstnavatelé neskrývali spokojenost

Zájem zástupce firem překvapil. „Předčil naše očekávání,“ konstatovala Stanislava Plachá ze zmíněné společnosti Faurecia. „Z desítek životopisů, které nám zájemci předali, budeme pečlivě vybírat účastníky pro druhé kolo výběrového řízení,“ doplnila.

O příjemném překvapení hovořila i Magdaléna Vroblová ze Sony DADC, firmy vyrábějící disky a optická média v Plzni a Štěnovicích. „Je dobře, že jsou mezi zájemci zastoupeny všechny věkové kategorie,“ podotkla Vroblová.

Uchazeče o práci sháněli i třeba personalisté skupiny ČEZ, firmy Robert Bosch nebo Mlékárny Klatovy. „Snažili jsme se oslovit reprezentativní vzorek vystavovatelů, což se nám povedlo,“ uvedla Jana Brabcová z pořádající agentury Grafia.

Na podzim akci zopakují

Pracovní veletrh zaměřený na všechny typy uchazečů v Plzni doposud chyběl – podobné akce pořádané na Západočeské univerzitě totiž pomáhají najít uplatnění především studentům. „Předpokládám, že na podzim veletrh zopakujeme,“ přislíbila Brabcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám