Hlavní obsah

Úřad práce na jižní Moravě letos šetří na nezaměstnaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad práce na jižní Moravě letos vyčlenil na pomoc nezaměstnaným 154 milionů korun. Je to asi o 20 milionů méně než v loňském roce.

Foto: Profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji v prosinci vzrostla.

Článek

Podle ředitelky krajské pobočky Marie Cackové je mezi uchazeči o zaměstnání největší zájem o počítačové kurzy.

Nejohroženější jsou absolventi a padesátníci

Cacková uvedla, že rizikovou skupinou z hlediska hledání práce jsou zejména absolventi středních a vysokých škol. Další ohroženou skupinou jsou lidé nad 50 let. Podle ní může být poptávka například po uchazečích v oblasti zdravotnictví.

"Kurzy bych chtěla ještě více zaměřit na oblasti, kde vnímáme prostor na trhu," uvedla Cacková. Poptávka je podle ní i po uchazečích v oblasti strojírenství.

O práci se hlásí i amnestovaní

Na Úřad práce se v kraji od ledna přihlásilo kolem 400 amnestovaných. Z toho více než polovina jen v Brně. "Jsou to klienti jako všichni ostatní. Předpokládám, že každý, kdo se přihlásí do evidence, pracovat chce," řekla Cacková.

Podle vedoucího kurátorů brněnského magistrátu Ladislava Ptáčka bylo u řady propuštěných nutné zajistit nejzákladnější životní potřeby, například to, kde budou spát a co budou jíst.

"Situace byla často velmi dramatická, lidé přicházeli v letním oblečení, přijížděli, aniž by měli jakékoliv zázemí, neměli korunu v kapse," uvedl Ptáček.

Nezaměstnanost vzrostla

Míra nezaměstnanosti v Jihomoravském kraji v prosinci vzrostla o 0,8 procentního bodu na 10,4 procenta. Je nejvyšší od ledna 2012. Pracoviště Úřadu práce v kraji evidovala 64.975 nezaměstnaných, což je zhruba o 5000 více než v koncem listopadu.

Mírně klesl počet volných pracovních míst na 2289, z nichž třetina je koncentrována do krajského města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám