Hlavní obsah

EU podpoří vznik nových vědeckých míst

Novinky, kil

V rámci pilotního programu Evropské komise Pracovní místa EVP (Evropský výzkumný prostor) budou univerzitám a výzkumným institucím v méně rozvinutých regionech Evropy poskytnuty granty ve výši až 2,4 miliónu EUR.

Cílem iniciativy je přilákat vynikající akademické pracovníky.

Článek

Vybrané instituce udělí pracovní místa EVP špičkovým akademickým pracovníkům, kteří jsou schopni zvýšit standardy a získat více kvalitních zaměstnanců i finančních prostředků z dalších zdrojů, jako jsou prostředky EU pro financování výzkumu nebo regionální fondy. Cílem iniciativy je přilákat vynikající akademické pracovníky do oblastí, které chtějí ve výzkumu patřit mezi světovou špičku.

„Mnoho evropských regionů zaostává v oblasti výzkumu, pokud jde o celkové výsledky i o účast na výzkumech financovaných EU, a já chci mít jistotu, že nikdo nezůstane pozadu. Ne z dobročinnosti, ale protože široká účast v našich programech má smysl z výzkumného i hospodářského hlediska,” prohlásila Máire Geoghegan-Quinnová, komisařka EU pro výzkum, inovace a vědu.

Dosáhnout potřebné kvality

Iniciativa pracovních míst EVP bude podporovat univerzity a další způsobilé organizace, aby jejich výzkum dosáhl dostatečně vysoké kvality potřebné ke konkurenceschopnosti na mezinárodní úrovni. Instituce budou muset prokázat, že jsou schopny poskytnout zařízení i prostředí pro výzkum na vynikající úrovni odpovídající Evropskému výzkumnému prostoru.

„Spojením zdrojů v těchto regionech můžeme vytvořit dlouhotrvající a udržitelnou iniciativu. Pokud zkombinujeme prostředky EU pro financování výzkumu s regionálními fondy EU, můžeme těmto akademickým pracovníkům a jejich týmům poskytnout laboratoře i vybavení. Díky této podpoře překonáme rozdíly v oblasti výzkumu a inovací a pomůžeme přeměnit projekty v konkrétní příležitosti k růstu” dodal komisař EU pro regionální politiku Johannes Hahn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám