Hlavní obsah

Zaměstnavatelé letos hledali hlavně obchodní zástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnavatelé v letošním roce nejčastěji hledali podle údajů pracovního portálu Jobs.cz obchodní zástupce; v nabídce bylo přes devět tisíc těchto pracovních příležitostí. Na chvostu zájmu se naopak ocitli astronomové, archeologové, stavěči dekorací, dabéři a zahradní architekti.

Foto: Profimedia.cz

Největší zájem měli letos lidé o práci v oboru prodej a obchod.

Článek

Druhou příčku s odstupem zaujali administrativní pracovníci s nabídkou 5162 pozic, které velmi těsně následují projektoví manažeři s 5131 volnými místy a programátoři s 5118 nabídkami. První pětici uzavírají account manažeři s 4296 pozicemi.

Nejvíc příležitostí bylo v únoru

Nejvíce míst bylo uchazečům k dispozici netradičně již v únoru, konkrétně 22.796, následující mírný útlum ovlivnil vývoj ve zbytku roku. Lidé na vystavené pozice zaslali každý měsíc průměrně 516.000 reakcí.

Pokud jde o uchazeče o zaměstnání, největší zájem měli lidé o práci v oboru prodej a obchod, v němž to zkusil každý pátý člověk. Dalších 16 procent reakcí směřovalo na administrativní pozice a sedm procent na místa v bankovnictví.

V obchodu nejsou kvalifikační bariéry

"Velký zájem lidí o práci na obchodních pozicích a v administrativě není dán jen silnou poptávkou firem, ale také faktem, že zde nejsou výrazné kvalifikační bariéry a část uchazečů proto tato místa volí jako záložní variantu. Oblast informačních technologií, zejména oblast vývoje aplikací a systémů, je přesně opačným případem," uvedl Tomáš Dombrovský ze společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

Během roku 2012 byla alespoň jedna pracovní pozice vystavena v celkem 419 různých profesích. Mezi méně obvyklé patřily například pozice sommeliérů (12 nabídek), pracovníků letového provozu (11), archivářů s osmi, portýrů s pěti, tanečníků se třemi či rekvizitářů, filozofů a historiků se dvěma nabídkami. Po jedné nabídce obdržely už zmíněné profese astronomů, archeologů, stavěčů dekorací, dabérů a zahradních architektů.

Ze všech uchazečů o práci se zadaným aktivním životopisem mělo 26 procent úplné vysokoškolské či univerzitní vzdělání. Dalších téměř 11 procent lidí uvedlo dokončení bakalářského stupně VŠ. Na čtyři procenta uchazečů prokázalo vyšší odborné vzdělání a 1,5 procenta absolvovalo MBA, MBT či postgraduální studium.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám