Hlavní obsah

Roku 2013 se více bojí starší generace, mladí jsou optimisty

Do roku 2013 se Češi sice nedívají s velkým pesimismem, jisté obavy ale mají. Mladí lidé vidí příští rok optimisticky, střední generace se strachuje o zaměstnání a senioři se obávají finančních a zdravotních problémů. Vyplývá to z průzkumu agentury ppm factum.

Foto: Profimedia.cz

Senioři mají strach především ze zhoršení finanční a zdravotní situace.

Článek

Žádné změny od příštího roku neočekává 46 procent lidí, zhoršení předpokládá 28 procent Čechů a 26 procent lidí se dívá na rok 2013 optimisticky.

Optimismus klesá s věkem

Pozitivní očekávání se snižují s rostoucím věkem. Více než třetina lidí do 44 let má od příštího roku pozitivní očekávání oproti pouze 14 procentům lidí nad 60 let. Optimisty jsou také častěji lidé s vyšším vzděláním.

Nejlépe se Čechům jeví oblast partnerských vztahů a rodiny, pro 38 procent z nich prý bude v tomto ohledu rok 2013 lepší, ve věku do 29 let to dokonce očekává 55 procent lidí. Nejčastěji jisté obavy vyjadřují senioři, strach mají především ze zhoršení finanční a zdravotní situace. Střední generace od 45 do 59 let nejvíce očekává pracovní problémy, obává se hlavně ztráty zaměstnání.

Polovina dotázaných nedoznala změn

Končící rok 2012 hodnotí 18 procent populace pozitivně, nejčastěji lidé mladí ve věku od 15 do 29 let a lidé vysokoškolsky vzdělaní s nadprůměrnými příjmy. Téměř polovina obyvatel Česka si nemyslí, že by se jejich životní situace v porovnání s předchozím rokem výrazně změnila. Pro 34 procent lidí byl rok 2012 horší než rok 2011.

Častěji pociťují rok 2012 jako horší lidé středního věku a senioři, lidé s nejnižšími příjmy a s velmi nízkým vzděláním.

Pokud lidé hovoří o zlepšení, pak nejčastěji v oblasti partnerských vztahů, ty se v porovnání s předchozím rokem zlepšily pro 39 procent z nich. Naopak zhoršení pociťovali obyvatelé ČR ve své finanční situaci, zhoršila se u 43 procent lidí.

Mladí se radují z dítěte, starší z práce

Mladší lidé měli letos nejčastěji radost z narození dítěte, pořízení vlastního bydlení, ukončení studia a hezké dovolené. Lidé středního věku se nejvíce radují z dobré práce a z udržení zaměstnání a nejstarší generace oceňuje, že jim v rámci možností slouží zdraví a těší se z vnoučat i ze svých dětí.

Devět procent lidí nepotěšilo letos vůbec nic, nejméně důvodů k radosti má generace ve věku 45 až 59 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám