Hlavní obsah

Zájem českých podnikatelů o daňové ráje nepolevuje

Právo, kil

Čeští podnikatelé při úvaze kde založit sídlo své společnosti stále v hojné míře využívají zahraničních daňových rájů. Poptávka v třetím kvartále ukázala růst o 15 % proti stejnému období za loňský rok.

Foto: Profimedia.cz

V daňových rájích je v současnosti 12474 firem.

Článek

Potvrzují to i čísla společnosti Companies and Companies (Co8Co.eu), zabývající se prodejem ready-made (připravených) společností a zakládáním nových firem přes jednoduchý on-line formulář.

Firmy již údajně tolik nezajímají nižší daňové odvody, standardně spjaté s daňovými ráji, jako spíše zajištění anonymity vlastnictví a ochrana majetku. V daňových rájích je v současnosti 12474 firem.

Nejvíce táhnou Kypr a Seychely

„Oproti loňskému roku se zvedl zájem o nastavení struktury firem s přesunem vlastnictví struktury do zahraničí až o 15 %,“ komentuje čísla za tři čtvrtě letošního roku Ivan Hruškovič z Companies and Companies. Mezi nejoblíbenějšími daňovými ráji zůstávají Kypr a Seychely. Snižuje se zájem o Nizozemsko a Lucembursko.

České podnikatelské prostředí je pro podnikání čím dál méně příznivé, a to i přes řadu legislativních opatření. Současný stav ostatně vyplývá i z nedávno zveřejněné studie Světové banky s názvem Doing Business Report 2013, která hodnotí podmínky pro podnikání v185 zemích světa.

Česko až na 65. místě

Ačkoli si Česko pohoršilo jen o jednu pozici, umístilo se až na 65. příčce. I z tohoto důvodu neustále roste obliba takzvaných evropských akciových společností, neboli Societas Europaea (SE).

Daňovou optimalizaci využívají firmy napříč obory. Vedou ty podnikající ve sféře mezinárodního obchodu, dále v poskytování poradenských služeb, elektronických služeb, reklamních služeb a zprostředkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám