Hlavní obsah

Nedostatek odborníků je celosvětový problém

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory celosvětovému zpomalení ekonomiky existuje v současnosti na pracovním trhu 16 z 27 klíčových ekonomik světa určitá míra napětí. Následkem je mzdová inflace a z důvodu nedostatečné kvalifikace i neobsazené vysoké pracovní pozice, což vede ke zpomalení ekonomického růstu.

Foto: Profimedia.cz

Následkem napětí na trhu práce je mzdová inflace.

Článek

Týká se to nejvíce Německa a Spojených států, kde panuje i přes vysokou míru nezaměstnanosti nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.

Uvádí to nadnárodní personální společnost Hays ve své Celosvětové studii kvalifikovanosti vydané ve spolupráci s Oxford Economics.

Česko a Maďarsko byly silně zasaženy krizí

V malých zemích střední a východní Evropy, jako je Česká republika, Maďarsko či Polsko, se nedostatečná kvalifikace pracovních sil projevuje zejména v oborech vyžadujících odbornou kompetenci. Česká republika a Maďarsko byly silně postiženy eurokrizí a mzdy kvalifikovaných pracovníků čelí velkému tlaku.

Mezi obory s nejnižšími platy patří v České republice veřejné služby, jako je zdravotnictví nebo sociální péče, a administrativa. Jako možný způsob boje proti disharmonii mezi nabídkou a poptávkou po kompetentních pracovnících navrhuje Hays akční plán o třech krocích.

Tříbodový akční plán

  • Za prvé by vlády měly přijmout opatření, která by nalákala pracovníky s nedostatkovou kvalifikací a která by vedla k cílené imigraci. V mnoha případech by si to vyžádalo zásadní změnu systému udělování pracovních víz.
  • Za druhé by měly být zaměstnavatelům poskytnuty daňové výhody, které by je motivovaly ke školení zaměstnanců.
  • Za třetí by vlády měly spolupracovat se zaměstnanci a vzdělávacími institucemi na realizaci lokálních i globálních opatření, která by mladé lidi motivovala k získávání kvalifikace v nejvíce potřebných oborech.

„Cílem našeho výzkumu a navrženého akčního plánu je vyvolat zájem o současnou celosvětově neuspokojivou situaci na pracovním trhu a vyprovokovat diskusi vlád a mezinárodních subjektů na toto téma,“ říká Jon Hill, generální ředitel společnosti Hays pro Českou republiku a Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám