Hlavní obsah

Živnostníkem roku se stal zemědělec z Královéhradecka

Novinky, kil

Vítězem prestižní celostátní soutěž Era Živnostník roku se stal zemědělec David Smetana ze Svobodných Dvorů u Hradce Králové, který bodoval především svou kreativitou a schopností odlišit se od konkurence.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní zemědělci jsou v dnešní době nedostatkovým zbožím, mladé lidi tento obor příliš nezajímá.

Článek

David Smetana začal soukromě hospodařit po dokončení střední zemědělské školy v roce 1991, když rodičům vrátili část majetku. Bylo mu tehdy 19 let.

„Jako zemědělec jsem se narodil. Už když jsem začal vnímat okolní svět, věděl jsem, že budu zemědělec. Jsem moc rád, že můžu podnikat po svém a na svém a nejsem nikým úkolován,“ vysvětluje svůj vztah k živnosti.

Oválná cibule a modré brambory

David Smetana se snaží každý rok přijít s nějakou novinkou. „Loni jsme na trh přivedli novou odrůdu oválné cibule, která hospodyňkám usnadňuje krájení. Po oválné cibuli se jen zaprášilo. Letos jsme zase představili modré brambory, které obsahují více antioxidantů a snižují tak riziko vážných onemocnění. Ty se neujaly tak dobře, ale určitě nás to neodradilo. Už plánujeme novinky pro příští rok,“ komentuje svou podnikatelskou činnost novopečený Živnostník roku.

Přibližuje zemědělství dětem

Ve svém podnikání nezůstal Smetana jen u zemědělství. Svůj statek rozšířil o penzion ve venkovském stylu a pořádá prohlídky a program pro školky a školy.

„Kvalitní zemědělci jsou v dnešní době nedostatkovým zbožím, mladé lidi tento obor příliš nezajímá. Každý by však měl vědět, jak se pěstují jednotlivé plodiny a že je veliký rozdíl mezi kvalitou potravin v supermarketech a od zemědělců. Proto pořádám setkání s dětmi, je to zároveň můj přínos společenské odpovědnosti,“ dodává Smetana.

Do soutěže Era Živnostník roku se v letošním roce přihlásilo více než tři tisíce podnikatelů. Zhruba stejný počet soutěžících se přihlásil do paralelní soutěže Vodafone Firma roku, v níž zvítězila První brněnská strojírna Velká Bíteš

Reklama

Výběr článků

Načítám