Hlavní obsah

Poradna: Může zaměstnavatel přestat přidělovat práci během výpovědní doby?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpověď z pracovního poměru je vždy spojena s řadou starostí a nepříjemných situací. Zákoník práce nabízí zaměstnanci, s nímž je ukončován pracovní poměr, řadu ochranných ustanovení. Lze v nich však najít i povinnost zaměstnavatele přidělovat zaměstnanci práci až do posledního dne pracovního poměru?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Posledního října jsem dostala výpověď pro nadbytečnost. Můj pracovní poměr má skončit k 31. 12. 2012. Dnes za mnou zaměstnavatel přišel, že ode mne nechce práci po celou dobu dvouměsíční výpovědní doby s tím, že práci předá novému zaměstnanci. Já však nechci na tyto podmínky přistoupit. Ráda bych dále práci vykonávala, abych nepřišla o svoji odměnu, na které jsem existenčně závislá.

Délka výpovědní doby

Pro výpověď je charakteristické, že pracovní poměr nekončí již okamžikem podání výpovědi, ale teprve uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba činí nejméně dva měsíce. Zaměstnanec a zaměstnavatel si však mohou sjednat výpovědní dobu delší.

Výpovědní doba začíná běžet vždy prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doručena druhé straně. Vzhledem k tomu, že ve vašem případě byla výpověď doručena v říjnu, váš pracovní poměr s největší pravděpodobností skončí na konci roku (pokud byste v den skončení pracovního poměru nebyla v dočasné pracovní neschopnosti).

Výkon práce během výpovědní doby

Po celou dobu trvání výpovědní doby váš pracovní poměr k zaměstnavateli nadále trvá. Vy i váš zaměstnavatel musíte během výpovědní doby dodržovat stejné povinnosti jako v jiné době trvání pracovního poměru.

Zaměstnavatel je tak povinen přidělovat vám práci podle pracovní smlouvy, platit za vykonanou práci mzdu a vytvářet příznivé podmínky pro plnění pracovních úkolů. Vy jste naopak povinna konat práci osobně, podle pracovní smlouvy a podle pokynů zaměstnavatele, v rozvržené týdenní pracovní době atd.

Pokud vám zaměstnavatel nemůže (např. protože vaše pracovní pozice byla již reálně zrušena) nebo nechce ve výpovědní době přidělovat práci, může vás skutečně nechat doma. V takovém případě se však bude jednat o překážku v práci na straně zaměstnavatele a za celou dobu jejího trvání budete mít nárok na náhradu mzdy ve výši vašeho průměrného výdělku.

Reálná versus fiktivní nadbytečnost

Jestliže důvodem, proč vám zaměstnavatel práci nechce přidělovat, je předání vaší práce novému zaměstnanci, měla byste dále zvážit, zda je vaše pozice pro zaměstnavatele skutečně nadbytečná. Pokud by se vás totiž zaměstnavatel snažil organizační změnou pouze „zbavit“, přestože vaši práci i nadále potřebuje, mohla by být celá výpověď neplatná.

V takovém případě byste se mohla domáhat neplatnosti výpovědi a trvání pracovního poměru. Pro správné posouzení by však bylo nutné se s případem důkladně seznámit.

Shrnutí 

I když vám zaměstnavatel ve výpovědní době nebude dávat práci, bude vám muset platit náhradu mzdy ve výši vašeho průměrného výdělku. O peníze tedy tímto způsobem nepřijdete. Pokud by vám zaměstnavatel náhradu mzdy odmítal vyplatit, vyzvěte jej písemně k doplacení dlužné částky. V případě, že ani toto nepomůže, nezbude vám než vymáhat dlužnou částku soudně.

Rovněž zvažte, zda není organizační změna fiktivní, a nechtěla byste podat žalobu na neplatnost výpovědi.

Odpovídal Tomáš Neuvirt z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Důchodce jako nadbytečný zaměstnanec

Dosažení důchodového věku automaticky neznamená skončení pracovního poměru. Jestliže se zaměstnavatel rozhodne dát výpověď zaměstnanci v důchodovém věku, musí...

Výběr článků

Načítám