Hlavní obsah

Čeští studenti mají obavy ze stáží v zahraničí

Právo, kil

Podle ankety, kterou realizovala informační síť Europe Direct, polovina českých studentů vysokých škol neplánuje studium v zahraničí. Studenti se obávají studovat v zahraničí kvůli jazykové bariéře či odloučení od rodiny a přátel. Naopak zastánci výjezdů do ciziny pozitivně hodnotí možnosti zdokonalit se v cizím jazyce, poznat novou zemi či seznámit se s novými lidmi.

Foto: Profimedia.cz

Studenti by měli aktivně vyhledávat příležitosti, které Evropská unie nabízí.

Článek

Anketa odhalila, že 52 % studentů českých vysokých škol neplánuje vyjet alespoň na půl roku na zahraniční univerzitu, přičemž až 30 % dotázaných se o tuto možnost nezajímá vůbec. Jako hlavní důvody, proč je výjezd neláká, studenti uváděli – nedostatek financí (32 %) a náročné výběrové řízení, které je nutno před pobytem absolvovat (26 %). Čtvrtina dotázaných žen uvedla, že je tento druh pobytů nezajímá.

Nepodléhat předsudkům

„Studenti by se neměli nechat odradit předsudky, které studium v zahraničí provází. Existuje mnoho způsobů, jak studium financovat. Výhody, které plynou ze studia v zahraničí, stojí za to - poznáte nové přátele, seznámíte se s jinou kulturou, procvičíte si cizí jazyk a hlavně se osamostatníte. Tyto zkušenosti vám mohou usnadnit pozici na pracovním trhu. Personalisté oceňují zájemce o práci, kteří ovládají několik jazyků a mají za sebou pobyt v zahraničí,“ říká Tereza Sanjuan, ze Zastoupení Evropské komise v České republice, která má na starosti koordinaci informační sítě Europe Direct.

Hlavní výhodou je zdokonalení jazyka

Podle většiny studentů jsou největšími výhodami studia v zahraničí příležitost zdokonalit se v cizím jazyce (72 %), možnost poznat novou zemi (40 %) a seznámit se s novými lidmi (34 %). Nevýhodou je naopak odloučení od rodiny a přátel (52 %). Další nejčastěji zmiňovanou překážkou je jazyková bariéra (25 %) a pocit, že přínos neodpovídá investicím (22 %).

„Studenti by rozhodně neměli váhat a měli by aktivně vyhledávat příležitosti, které Evropská unie nabízí. V informačních střediscích Europe Direct organizujeme mimo jiné přednášky pro středoškolské i vysokoškolské studenty, kde je informujeme o možnostech studia v Evropské unii a zprostředkováváme jim autentické zážitky od studentů, kteří prošli studiem v zahraničí,“ dodává Tereza Sanjuan.

Anonymní ankety provedené v září tohoto roku se zúčastnilo 298 studentů vysokých škol v ČR (47 % mužů a 53 % žen) převážně z druhých a třetích ročníků. Více informací na www.europe-direct.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám