Hlavní obsah

Firmám v Pardubickém kraji chybí technicky vzdělaní specialisté

Zaměstnavatelé v Pardubickém kraji mají nedostatek technicky vzdělaných pracovníků. Chybí lidé s výučními listy, maturitou i vysokoškolsky vzdělaní.

Foto: Profimedia.cz

V oborech s výučními listy nejvíce chybí lidé zaměření na strojírenství a strojírenskou výrobu

Článek

Nastartovat technické obory se snaží velké firmy, které připravují akce pro děti ze základních i středních škol, a také Pardubický kraj, který před časem spustil systém stipendií na vybraných oborech.

Maturantů v oboru podnikání je přebytek

Podle výzkumu Svazu průmyslu a obchodu ČR na trhu práce v Pardubickém kraji chybí lidé s maturitní zkouškou pro dopravní a strojírenské obory a pro právní a veřejno-správní činnost. V oborech s výučními listy nejvíce chybí lidé zaměření na strojírenství a strojírenskou výrobu, elektroniku a výpočetní techniku nebo osobní a provozní služby.

Naopak je přebytek lidí s vystudovanými maturitními obory podnikání, zemědělství a lesnictví nebo gastronomie, hotelnictví a turismu.

Firmy nabízejí zájemcům stáže

O kvalitní technicky vzdělané pracovníky bojuje řada firem, snaží se mladým lidem nabídnout různé programy stáží. Synthesia například spolupracuje se Střední školou chemickou v Pardubicích.

Zástupci firmy CZ Loko z České Třebové zase navštěvují děti ve školách a snaží se, aby je technika zaujala. CZ Loko se zabývá opravami a výrobou lokomotiv. "Nedostatek technicky vzdělaných lidí je opravdu problém, proto se musíme snažit sami mladé lidi na techniku nalákat," říká generální ředitel firmy Josef Bárta.

Reklama

Výběr článků

Načítám