Hlavní obsah

Rodinným firmám se daří

Rodinným firmám se celosvětově daří. Dvě třetiny z nich zaznamenaly v uplynulém roce růst tržeb a čtyři pětiny očekávají jejich zvýšení i v následujících pěti letech. Vyplývá to z průzkumu poradenské firmy PwC mezi téměř 2000 vedoucími představiteli rodinných firem z více než 30 zemí světa.

Foto: Profimedia.cz

Předání firmy potomkům je jednou ze starostí majitelů rodinných firem.

Článek

V předchozím průzkumu, který se uskutečnil v roce 2010, hlásila růst tržeb méně než polovina rodinných firem. Výrazný růst tržeb v letošním průzkumu zaznamenaly zejména rodinné firmy z východní Evropy, Jižní Ameriky a Blízkého východu. Pokles tržeb zaznamenala jen necelá pětina firem, předloni to bylo 34 procent.

Podmínkou úspěchu jsou schopní zaměstnanci

Rodinné firmy pro pokračování tohoto vývoje potřebují získat a udržet si schopné a zkušené zaměstnance. A právě nedostatek talentů považují za jednu ze dvou největších hrozeb pro své podnikání.

Tou druhou je, zda se jim podaří předat svou firmu, ať už v rámci rodiny či do cizích rukou. Téměř polovina vlastníků se obává, že příští generace nebude dostatečně připravena převzít firmu.

Česko patří mezi úspěšné

"Řadu příkladů úspěšných rodinných firem máme i v Česku. Navzdory své relativně krátké novodobé historii zhruba 20 let se naučily přistupovat k podnikání zodpovědně a s dlouhodobou perspektivou. Těží ze své flexibility a schopnosti rychle reagovat na nenadálé tržní příležitosti i rizika," uvedl partner PwC ČR David Borkovec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám