Hlavní obsah

Regulovaných profesí má být méně, ulehčilo by se podnikatelům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika upravuje podmínky výkonu některých povolání téměř nejvíc z EU, ministerstvo školství nyní volá po deregulaci. Pracovníci v některých profesích by tak nemuseli splňovat určitá kritéria, u zbytku regulovaných povolání by se měla snížit administrativa.

Foto: Profimedia.cz

Mezi regulované profese patří v ČR například zdravotníci advokáti nebo architekti.

Článek

Podle slov náměstka ministra školství Jiří Nantla má tomuto záměru pomoci i chystaná evropská směrnice, která by usnadnila uznávání kvalifikací napříč státy EU.

Usnadnit pohyb profesionálů na trhu

Letos v květnu bylo v ČR evidováno 384 regulovaných profesí, například advokáti, zdravotníci nebo architekti. Právní předpisy u těchto profesí určují, co musí člověk splňovat a mít vystudováno, aby mohl dané povolání vykonávat.

Ještě před sedmi lety přitom v Česku bylo 445 regulovaných profesí; například Švédsko jich má jen 60. Deregulace by měla podle Nantla umožnit snazší pohyb profesionálů na pracovním trhu a usnadnit podnikání v určitých oborech.

Jako příklad uvedl profesi odpalovač ohňostrojů, pro niž musí v současnosti člověk splňovat určité požadavky, ačkoliv si touto činností vydělává třeba jen příležitostně.

S omezeními se kvůli tomu potýkají i cizinci, kteří chtějí v ČR pracovat.

"V České republice je regulováno to, co jinde není, ti lidé se nemají čím prokázat," upozornil Nantl a dodal, že to je třeba případ sociálních pracovníků.

Zavedení evropského profesního průkazu

Směrnici o uznávání odborných kvalifikací nyní upravuje Evropský parlament, jedná se třeba o zavedení takzvaného evropského profesního průkazu. Zároveň by si ale mohly země určit další podmínky pro výkon některé profese, například povinné jazykové zkoušky u zdravotních sester ze zahraničí.

Ministerstvo školství vede centrální registr profesí, určování pravidel pro jednotlivé profese ale spadá pod příslušné resorty. V současnosti sbírá ministerstvo reakce ohledně změny systému, příští rok by měli úředníci najít nejvhodnější řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám