Hlavní obsah

Studenti soutěžili o brigádu v ČEZ

Právo, kil

Skupina ČEZ rozjela na svém Facebookovém profilu Práce v ČEZ soutěž, díky které se studenti mohli stát virtuálními brigádníky v jaderné či uhelné elektrárně, experty na distribuci nebo na obnovitelné zdroje. Tři nejlepší imaginární pracanti získají příští léto skutečnou brigádu, dalších sedm pozvánku na individuální exkurzi.

Foto: Pavel Šimák

Mladí účastníci letošní Letní univerzity v Jaderné elektrárně Temelín.

Článek

Hra o letní brigádu navázala na úspěšnou soutěž Elektrika je cool pro technicky zaměřené středoškoláky, ve které studenti volili nejoblíbenější hudební kapelu.

Obě hry nabízejí především zábavu pro –náctileté a inspiraci při rozhodování o budoucím profesním zaměření. Proč? Protože studenti technických škol jsou kreativní a rádi pracují s různými zdroji informací.

Chtějí dělat zajímavou práci

Z průzkumů mezi středoškoláky vyplývá, že chtějí dělat zajímavou a smysluplnou práci a že je pro ně důležité, aby zapadli do kolektivu a stali se součástí party dobrých kolegů.

„Mají velké obavy z toho, že budou v novém zaměstnání hozeni do vody, ve které jim nikdo nepomůže,“ uvedl Pavel Puff ze strategického náboru Skupiny ČEZ a dodal:

„Naši on-line brigádníci nejprve prošli virtuálním pohovorem, poté je čekaly kvízové otázky a úkoly z klíčových oblastí činnosti Skupiny ČEZ. V roli pracovníka jednotlivých úseků výroby či distribuce energie mohli sbírat body například za virtuální vyčištění solárních panelů, zajištění bezproblémového chodu výrobních zařízení nebo za sestavování pracovních týmů.“

Brigáda bude „na míru“

Tři nejlepší brigádníci se v létě zúčastní brigády ve Skupině ČEZ, kterou pro ně personalisté vyberou přímo na míru: „Zohledníme nejen očekávání výherce, ale i jeho věk, místo bydliště, či vzdělání,“ doplnil Pavel Puff.

Čtvrtého až desátého nejlepšího studenta pak čeká individuální exkurze do vybrané elektrárny nebo do jiného energetického provozu. Mezi odměnami jsou i věcné ceny, například tablety.

Aplikace zůstala přístupná i po ukončení soutěžní fáze. Každý, kdo si chce ověřit své znalosti z energetiky nebo získat lepší představu, jak se pracuje třeba v jaderné elektrárně, si může hru vyzkoušet na stránce: http://apps.facebook.com/cez-brigada/

Co roztáčí turbínu?

A jaké otázky na zájemce čekají? Například musí zjistit, jaký uran je třeba rozštěpit, aby vyrobili elektrickou energii, koho mají informovat v případě, že se „ztratí chloridy“ nebo určit, jaké skupenství vody roztáčí turbínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám