Hlavní obsah

Internetový trh práce v září poklesl, v některých profesích je přesto stále nedostatek lidí

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj online pracovního trhu v září přinesl podstatnou změnu. Mezi zaměstnavateli začala převládat výraznější opatrnost. Namísto očekávaného oživení náborů po prázdninových měsících jsme tak byli svědky dalšího útlumu.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejčastěji obsazovanými pozicemi převažují obchodní specializace.

Článek

Zaměstnavatelé vystavili v září na internetovém pracovním portálu Jobs.cz celkem 19 745 pracovních míst, což je o 4,7 % méně než v srpnu (20 712). Ve srovnání se zářím loňského roku (23 218) jde o 15% pokles. Počet míst vhodných pro absolventy činil 3 683.

Do konce roku se situace nezlepší

„Počet volných pracovních pozic je nyní na úrovni roku 2010. Do konce roku přitom již nelze očekávat zásadní zlepšení, míra nezaměstnanosti proto s největší pravděpodobností poroste rychleji než vloni," uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

Opatrnost se podle Myslivečka výrazněji projevuje také na straně zaměstnanců. Ti, kteří práci mají, jsou nyní méně ochotní riskovat změnu.

Největší zájem je o obchodníky.

Z hlediska oborové skladby poptávky firem po nových zaměstnancích držel v září první místo i nadále s odstupem prodej a obchod (podíl 15 % na všech pozicích). Téměř stejných patnácti procent dosahuje i souhrnná poptávka po odbornících z informačních technologií. Na druhém místě stejně jako v srpnu zůstala administrativa (7,2 %), třetí příčka i přes mírný pokles náleží strojírenství (6,9 %).

"Pohled na skladbu poptávky firem dle konkrétních profesí přináší zajímavá zjištění. Mezi nejčastěji obsazovanými pozicemi převažují obchodní specializace, avšak hned druhá příčka náleží programátorům, o něž se i nyní zaměstnavatelé vyloženě přetahují. Zdaleka největším překvapením je znatelné zvýšení zájmu o bankovní specialisty.

Příznačné je, že i přes vyšší konkurenci mezi uchazeči o práci se firmám některé pozice technického rázu stále daří obsazovat jen s velkými obtížemi," uzavřel Mysliveček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám