Hlavní obsah

Kraj uhradí stipendia pro řemeslné obory

Právo, Rudolf Voleman

Studenti vybraných řemeslných oborů, jejichž absolventů je v Karlovarském kraji na trhu práce nedostatek, budou dostávat od příštího školního roku stipendium. Pravidla pro jejich vyplácení v učilištích schválili karlovarští krajští radní a začnou platit od příštího školního roku.

Foto: Profimedia.cz

Stipendia pújdou na podporu oborů technického rázu.

Článek

„Jedná se o podporu oborů technického rázu, které chceme podporovat,“ uvedl karlovarský krajský radní Jaroslav Bradáč (SPO – zemanovci) a dodal: „Škoda jen, že se to nepovedlo dříve.

Zatraktivnit učební obory

Smyslem stipendií, která se mají vyplácet studentům každý půlrok, je zatraktivnit učební obory, o které není v posledních letech dostatečný zájem mezi žáky. Jedná se výhradně o obory, které nabízí na svých vlastních školách Karlovarský kraj. Studenti budou moci dosáhnout na dva druhy stipendií, a to motivační a prospěchové.

Na motivační stipendium dosáhne pouze student bez kázeňského opatření, který navíc nemá v daném pololetí neomluvenou absenci. Přitom vykáže alespoň 75% docházku do školy. „V podstatě se jedná o stipendium za to, že student do oboru nastoupí a chodí do školy,“ uvedl Navrátil.

Stipendium je odstupňováno

„V prvním ročníku se za pololetí bude vyplácet u motivačního stipendia 1500 korun, ve druhém ročníku dva tisíce korun a ve třetím a čtvrtém dva a půl tisíce korun,“ uvedl Navrátil.

S prospěchovým stipendiem si může přijít student každý půlrok na tisíc korun. Musí být ale hodnocen ve všech předmětech a nesmí mít sníženou známku z chování. V prvním ročníku musí mít student učňovského oboru průměr známek na vysvědčení menší než 2,2 a u oborů s maturitou pod dvě celé.

Obory, které nejvíce chybí

V dalších ročnících se průměrná známka na vysvědčení snižuje k dosažení prospěchového stipendia o dvě desetiny procenta. Karlovarští krajští radní vybrali do systému udělování stipendií obory pekař, řezník, nástrojař, zámečník, sklář, keramik, truhlář, dřevařskou výrobu, malíř, lakýrník, klempíř, tesař, zedník, lesní mechanizátor, strojírenství, elektrotechnika a uměleckořemeslná stavba hudebních nástrojů.

„Na stipendia budou použity prostředky z rozpočtu kraje, a to do maximální výše dvou a půl miliónu korun ročně,“ uvedl Navrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám