Hlavní obsah

Počet advokátů stoupá, v ČR jich je už skoro 10 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet aktivních advokátů v Česku se od roku 2005 zvýšil o téměř dva tisíce, celkem jich nyní v tuzemsku působí 9526. Polovina z nich sídlí v hlavním městě.

Foto: Profimedia.cz

Profese advokáta je stále atraktivní pro studenty práv.

Článek

Vyplývá to z aktuálních údajů České advokátní komory (ČAK). Podle odhadů se obrat tuzemských advokátních kanceláří pohybuje mezi deseti až patnácti miliardami korun.

Atraktivní profese

"Profese advokáta je stále atraktivní pro studenty práv a stále nejpřístupnější; neprobíhají tu žádná složitá výběrová řízení jako na posty soudců, státních zástupců, notářů, exekutorů," uvedla k rostoucímu počtu advokátů mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

"Splní-li adepti předpoklady stanovené zákonem o advokacii, musí být zapsáni na seznam koncipientů a následně složí-li zkoušky, musí být zapsáni do seznamu advokátů. Pak už záleží jen na nich, zda v profesi uspějí či nikoliv," dodala.

Byznys jako každý jiný

Z řady advokátních kanceláří v ČR se v průběhu posledních let staly právnické korporace. Právníci už několik let mohou, stejně jako ostatní podnikatelé, zakládat společnosti s ručením omezeným. Pravidla advokátního byznysu totiž v roce 2008 uvolnila novela zákona o advokacii. Sdružení advokátů či veřejné obchodní společnosti tak přestaly být jedinou možností, jak provozovat advokátní byznys.

Počet advokátů, kteří působí jako společníci ve společnosti s ručením omezeným, se od roku 2005 zvýšil ze 2 na 348 v loňském roce. Naopak ubylo advokátů, kteří spolupracují formou sdružení a jako společníci ve veřejné obchodní společnosti.

Snižují riziko podnikání

Advokáti mění formu podnikání i kvůli snížení rizika. Sdružení či veřejná obchodní společnost ručí veškerým majetkem advokátů, společnost s ručením omezeným jen výší vloženého základního kapitálu. Každý společník v s.r.o. tak podle zákona musí být pojištěn.

Vede občanské a obchodní právo

Nejžádanější právní služby u advokátů jsou podle ČAK v občanském a obchodním právu. Krize požadavky klientů změnila.

"Oproti období před vznikem ekonomické recese v roce 2008 zaznamenáváme vyšší poptávku po službách v oblasti řešení sporů, vymáhaní pohledávek, restrukturalizacích a insolvencích, různých právních a daňových optimalizacích podnikatelských uskupení a případně i služby směřující k ochraně majetku fyzických osob," prohlásil Jaroslav Havel z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Podle něj také české firmy více vyžadují kvalitní právní služby související se zahraničním obchodem a podnikáním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám