Hlavní obsah

Kampaň NadoTECH láká děti k řemeslům

Právo, Jaroslav Švehla

Předposlední zastávku kampaně NadoTECH, která si klade za cíl zpopularizovat řemesla a přiblížit technické profese žákům základních škol, hostila v těchto dnech Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v České Lípě.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Na českolipském náměstí T. G. Masaryka žáci soutěžili v řemeslných dovednostech.

Článek

Zábavné soutěže se zúčastnili žáci šesti základních škol z Českolipska. Desítky žáků, které brzy čeká výběr dalšího studia, prošly v hlavní budově pracoviště pro elektrikáře, instalatéry a zámečníky.

S řemesly je seznámili vrstevníci

Na odloučeném učilišti se studenti dozvěděli od truhlářských učňů, jak se zachází s hoblíkem a pilkou, nebo jim čalouníci představili nářadí a materiály potřebné pro jejich práci. „Největší výhodu vidím v tom, že řemesla předvádějí učňové, kteří jsou jen o pár let starší než děti ze základních škol,“ myslí si krajský radní pro resort školství Radek Cikl (ČSSD).

Zástupci českolipských škol po dopoledním seznámení s učebními obory úročili dopoledne získané znalosti a dovednosti v odpolední roadshow na českolipském náměstí T. G. Masaryka. Soutěžilo se například ve výměně pneumatiky na čas, zapojení elektrického obvodu, truhlářské štafetě a mnoha dalších disciplínách.

Školy mají o projekt zájem

Podzimní etapu kampaně ukončí 10. října návštěva Střední odborné školy a Gymnázia v Liberci. O pokračování projektu mají školy zájem. Organizátoři dokonce museli z kapacitních důvodů další zájemce odmítat.

„Bylo pro nás ale poněkud nepříjemným překvapením zjištění, že většina žáků osmých tříd o svém budoucím povolání ještě vůbec nepřemýšlí a tuto otázku často neřeší ani jejich rodiče,“ uvedla vedoucí odboru školství Libereckého kraje Jiřina Princová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám