Hlavní obsah

Na firemní vzdělávání lze získat dotace

Právo, kil

Vzdělávání je již druhým rokem nejčastěji poskytovaným daňově zvýhodněným benefitem, který zaměstnavatelé poskytují svým zaměstnancům.

Pro firmy jsou investice do lidských zdrojů důležitou položkou jejich strategie.

Článek

Data ukazují, že vzdělávání jako benefit využívají i ty společnosti, jejichž ekonomická situace se letos zhoršila. Uvědomují si, že v nejisté ekonomické době je vzdělávání přínosem nejen pro zaměstnance, ale i pro samotné firmy. Zvyšuje odbornost, přispívá k vyšší efektivitě a umožňuje přizpůsobit se novým ekonomickým podmínkám.

Zdroj financování - Evropský sociální fond

Zdroje pro financování tohoto benefitu mohou firmy čerpat také z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

„Jedna z oblastí programu je věnována právě vzdělávání zaměstnanců i zaměstnavatelů. Jejím cílem je zvýšení jejich dovedností a kompetencí,“ vysvětluje Jiří Kinský z ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Pro firmy jsou investice do lidských zdrojů důležitou položkou jejich strategie. Zaměstnance nejen motivují, ale vytvářejí v něm dobrý pocit, že si jej zaměstnavatel váží a stojí mu za to, do jeho vzdělávání a kariérního postupu investovat. HR specialisté si totiž uvědomují, že investovat do rozvoje stávajících zaměstnanců je výhodnější než neustále zaškolovat nové pracovní síly.

Letos šlo na granty 700 milionů korun

Na druhé straně chtějí zaměstnavatelé udržet náklady na benefity co nejníže. Z výzkumu Svazu průmyslu a dopravy ČR a ING Pojišťovny z června letošního roku vyplynulo, že největší vliv na investice firem do vzdělávání má ekonomická situace a v letošním roce vnímá svou situaci jako zhoršenou 27 % firem, což je o 10 % více než vloni.

Mnohé firmy proto využily na firemní vzdělávání grantový systém financovaný z Evropského sociálního fondu.

„Koncem srpna se uzavřela výzva na podávání grantových žádostí v oblasti Podnikového vzdělávání. V rámci této výzvy se rozdělí 350 miliónů Kč pro malé a střední podniky do 250 zaměstnanců a 350 miliónů Kč pro velké firmy. O finanční podporu se přihlásilo celkem 1548 projektů v hodnotě 5,3 miliardy Kč,“ prozradil Jiří Kinský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám