Hlavní obsah

Zájemci mohli najít práci i na námořní lodi

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práci na námořní či říční lodi, v hotelu hned za hranicemi či v pečovatelských domech v Krušnohoří nabízeli v těchto dnech němečtí a rakouští zaměstnavatelé na již 7. burze práce v Karlových Varech.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

O zaměstnání v Německu byl na 7. burze práce v Karlových Varech zájem.

Článek

„Chtěl jsem se zeptat na práci ve stavebnictví nebo ve výrobě, která by byla k mání hned tady za hranicemi,“ uvedl muž ve věku kolem třiceti let z Chodova na Sokolovsku, který přišel na přeshraniční burzu práce v karlovarském úřadu práce v doprovodu své přítelkyně.

Znalost němčiny byla podmínkou

„Bohužel zaměstnavatel na mne promluvil německy a já pořádně nerozuměl, co říká, takže mi řekli, že pro mě místo nemají,“ popisoval muž a dodal: „Německy jsem se učil, ale pak jsem neměl možnost jazyk procvičovat. Práce tady moc není, takže mi nezbude, než se němčinu doučit“.

Němečtí a rakouští zaměstnavatelé si ale v pořadí sedmou burzu práce v Karlových Varech pochvalovali. „Úroveň znalostí němčiny byla tentokrát mnohem vyšší než při pořádání předchozích burz práce. Několik zájemců o práci se tady hned na místě domluvilo na pracovním poměru,“ uvedl Michael Schroeter z Úřadu práce v Annaberg-Buchholzu v Krušných horách.

Zaměstnavatelé z celého Německa

Práci nabízeli zaměstnavatelé z celého Německa, od Bavorska přes Krušnohoří a Berlín až po firmu provozující námořní a říční plavbu. „Volná místa jsou především v hotelnictví a restauratérství, ale také hledáme řemeslníky, například stavaře, elektrikáře nebo pracovníky do kovovýroby,“ poznamenal Schroeter.

Podle Radky Pacákové z karlovarského Úřadu práce, v jehož vstupní hale se burza konala, se přijelo ucházet o české pracovní síly celkem třiadvacet zaměstnavatelů. „Dva byli z Rakouska a zbytek z Německa. Nejatraktivnější práci na pozice kuchařů a číšníků nabízela asi firma provozující lodní dopravu,“ poznamenala.

Z české strany byl zájem značný

Na burzu přišlo během dne kolem padesáti zájemců o práci za hranicemi. „Každý si s sebou hned bral německy psaný životopis a fotografii, aby bylo možné žádost o práci sjednat na místě,“ dodala Radka Pacáková.

Podle Schroetera je možné počet Čechů, kteří v pohraničí začali pracovat po uvolnění trhu práce v Německu v květnu loňského roku, jen odhadovat.

„U nás se nemusí posílat na úřad práce registrační lístky, jako je to povinné u vás, kdyby tu chtěl pracovat Němec. Odhaduji ale, že dvě až tři sta lidí pracovní uplatnění v krušnohorském příhraničí na německé straně hranice určitě našlo,“ uzavřel Schroeter.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám