Hlavní obsah

Personál Dukovan čeká od roku 2018 velká generační obměna

Jaderná elektrárna Dukovany bude od roku 2018 potřebovat desítky mladých odborníků ročně za lidi odcházející do důchodu. Nyní se uvolněná místa daří bez problémů zaplňovat, zájemců je přetlak. Společnosti ČEZ, která Dukovany provozuje, v tom podle mluvčího dukovanské elektrárny Petra Spilky pomáhá i spolupráce se školami.

Foto: Profimedia.cz

Dukovanská jaderná elektrárna je v provozu skoro tři desetiletí.

Článek

Starší ze dvou českých jaderných elektráren je v provozu skoro tři desetiletí. Počty lidí odcházejících do penze se už zvyšují. Provoz elektrárny zajišťuje 700 lidí a spolu s dalšími službami má ČEZ v Dukovanech 1120 pracovníků, mezi nimi 99 žen.

Zaměstnanci odcházejí jen do důchodu

Místa v elektrárně se lidé drží. "V loňském roce nebyl ani jeden případ, že by někdo odešel jinak než do důchodu," uvedl Spilka. Noví pracovníci nastupují s časovým předstihem, aby se zapracovali a převzali co nejvíc informací od svého předchůdce.

"Tato doba, kdy je obecně málo stabilních zaměstnavatelů, nám přeje, lidé se skutečně hlásí," řekl Spilka. "Ne každý zájemce však má kvalifikační předpoklady a ne každý splní psychotesty," dodal.

Firma spolupracuje s více než 50 školami

"Největší generační obměna čeká personál Dukovan mezi lety 2018 až 2025. Téměř v každém tomto roce bude potřeba nahradit kolem čtyř desítek vysokoškoláků a podobný počet lidí se středoškolským vzděláním. Firma ČEZ už teď spolupracuje v celé republice s více než čtyřmi desítkami středních škol a asi s 12 vysokými školami," poznamenal mluvčí.

Podle Spilky ale zatím chybí studie o sociálních dopadech případného ukončení provozu Dukovan na region. Dodal, že taková studie se připravuje. Prodlužování životnosti dukovanských atomových bloků a výstavbu pátého atomového bloku dlouhodobě prosazují obce na Třebíčsku i politici z regionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám