Hlavní obsah

Týdny vzdělávání dospělých začaly v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním cílem akce, která se bude do poloviny listopadu konat ve většině krajů, je zvýšit motivaci dospělých k aktivní účasti na celoživotním vzdělávání. O úvod se ve čtvrtek 6. září postaral na náměstí Republiky a v Domě zahraničních služeb soubor akcí pro širokou veřejnost s názvem Grundtvig Day 2012 aneb Na vzdělání není nikdy pozdě!.

Foto: Profimedia.cz

V České republice loni výrazně vzrostl počet dospělých lidí, kteří si doplňují vzdělávání.

Článek

Program akce zahrnuje mimo jiné ukázky výuky jazyků, kurzů na téma umění asertivity, time managementu či vedení lidí.

Účastníci mohou vyhrát poukázku na vzdělávání

"Pro všechny zúčastněné je také připravena soutěž o atraktivní ceny - poukázky na další vzdělávání. Každá poukázka má hodnotu až 6000 korun, výherce si může vybrat z nabídky řady kurzů různých témat," uvedl ředitel Asociace institucí vzdělávání dospělých Tomáš Langer.

V České republice loni výrazně vzrostl počet dospělých lidí, kteří si doplňují vzdělávání. Podle údajů Eurostatu se v roce 2011 vzdělávalo 11,4 procenta dospělé populace mezi 25. a 64. rokem věku. O rok dříve to přitom bylo jen 7,5 procenta obyvatel. Česko se tak dostalo v tomto ukazateli nad průměr evropské sedmadvacítky (8,9 procenta).

Růst zájmu organizátory překvapil

"Ta čísla jsou pro nás překvapením. Podobný nárůst nemá v Evropě obdoby. Ve většině evropských zemí naopak počet dospělých, kteří se vzdělávají, mírně klesá," uvedl Langer.

V České republice umožňuje vzdělávání osob působících v oblasti vzdělávání dospělých program Grundtvig, který je financován ze zdrojů Evropské unie.

V rámci tohoto programu mají organizace možnost realizovat mezinárodní projekty s cílem podpory vzdělávání dospělých. Jednotlivci mohou vycestovat na krátkodobé stáže, konference či vzdělávací kurzy, ale také na dlouhodobé asistentské pobyty. Široké veřejnosti jsou určeny týdenní workshopy v zahraničí s tématy neformálního vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám