Hlavní obsah

Rekvalifikovat se bude 450 lidí, práci získá jen stovka z nich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura pro sociální začleňování chce od ministerstva práce a sociálních věcí peníze na zhruba stovku pracovních míst na severu Čech. Rekvalifikovat by se mohlo 450 lidí z Děčína, Mostu, Jirkova, Kadaně, Krásné Lípy a Rumburku, práci ale dostane jen ten, kdo kurz dokončí.

Foto: Profimedia.cz

Absolventi rekvalifikačních kurzů se budou se podílet na údržbě zeleně, zahradnických nebo stavebních pracích.

Článek

Projekty, na nichž agentura spolupracuje s obcemi nebo neziskovými organizacemi, se soustředí na lidi s nízkou kvalifikací. Často jsou ze sociálně vyloučených rodin, někteří nikdy nepracovali, jiní jsou bez práce už dlouho.

Rekvalifikace zvýší šanci nezaměstnaných

"Část z těch, kteří kurz úspěšně dokončí, bude rovnou zaměstnána na pracovních místech, která díky projektu vzniknou," řekl ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. Ostatní si rekvalifikaci podle mluvčího agentury Václava Zemana budou moci alespoň zapsat do životopisu, což by jim mohlo při hledání práce pomoci. Budou se podílet na údržbě zeleně, zahradnických nebo stavebních pracích.

V současnosti nejsou peníze

Zatím ale není jasné, jestli na rekvalifikace a vytvoření pracovních míst budou peníze. "Projekty jdou do hodnocení na ministerstvo práce, na podzim bude jasné, zda uspěly," uvedl Zeman. Rekvalifikační kurzy by pak začaly v březnu.

Rumburk na Děčínsku chce vytvořit 16 pracovních míst pro lidi starší 50 let při údržbě veřejné zeleně, Krásná Lípa na Děčínsku by zaměstnala 16 mladých do 25 let s nízkým vzděláním. Oblastní charita Most zařadí do rekvalifikačních kurzů na zahradníka, obráběče kovu či nepedagogického pracovníka v sociálních službách 40 uchazečů o zaměstnání. V Jirkově by mohlo vzniknout 13 míst, Kadani 20 a v Mostě 30.

Nezaměstnanost na severu Čech stoupá

Míra nezaměstnanosti v Ústeckém kraji stoupla v červenci na 13,1 procenta z 12,8 procenta v červnu. Na konci měsíce hledalo práci 56.297 lidí, o 533 víc než na začátku prázdnin.

Agentura plánuje společně s projektovými partnery, že vytvoří nová místa na Děčínsku, Mostecku a Chomutovsku. Na Mostecku bylo v červenci bez práce 9709 lidí (15,8 %), Děčínsku 9330 lidí (13,8 %), na Chomutovsku 9117 (13,7 %).

ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám