Hlavní obsah

Muslimky toužící po kariéře budou mít své vlastní město

Jak ženám umožnit prosadit se v kariéře a přitom neporušit zákony šaría? Tuto otázku si položili úředníci v Saúdské Arábii a přišli na to, že budou muset zbudovat město, do něhož budou moci jen ženy.

Foto: Profimedia.cz

Nová pracovní místa v textilních, farmaceutických a potravinářských oborech získá až pět tisíc žen.

Článek

Jednopohlavní obec se zákazem vstupu mužů tak bude poskytovat dost bezpečné prostředí pro to, aby se tam mohly realizovat i nejortodoxnější muslimky.

Výstavbou pověřený úřad Modon začne budovat prý už příští rok. Východní město Hafuf, v němž budou smět pobývat jen ženy, doufá, že vytvoří nové zisky v hodnotě až 500 milionů rijálů – asi 2,7 miliardy korun. Nová pracovní místa v textilních, farmaceutických a potravinářských oborech získá až pět tisíc žen.

Podniky budou řídit pouze ženy

Celé společnosti budou ženami také řízeny a spravovány. „Jsem si jistý, že ženy můžou předvést svou efektivitu v mnoha aspektech a rozjasnit obory průmyslu, které nejlépe svědčí jejich zájmům, jejich povaze a jejich schopnostem,“ uvedl za Modon jeho výkonný ředitel Saleh Al-Rašíd.

V Saúdské Arábii pracuje asi patnáct procent žen, ačkoli oficiálně šaría praví, že je ženám vyhrazeno místo striktně v domácnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám