Hlavní obsah

Práce na směny zvyšuje riziko srdečních problémů

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci pracující ve směnném provozu jsou více náchylní k infarktům či mozkovým příhodám než ti, kteří pracují pouze ve dne. Tvrdí to analýza časopisu British Medical Journal (BMJ) založená na studiích, jimiž prošly celkem více než dva milióny pracovníků.

Foto: Profimedia.cz

Lidé pracující ve směnném provozu jsou více náchylní k infarktům.

Článek

Práce na směny totiž vede k poruchám „tělesných hodin“ organismu, což má nepříznivé důsledky pro náš životní styl.

Riziko infarktu je téměř o čtvrtinu vyšší

Tým výzkumných pracovníků z Kanady a Norska analyzoval celkem 34 dílčích výzkumů, které popisovaly 17 359 případů různých srdečních poruch včetně šesti a půl tisíce infarktů a více než osmnácti set mozkových příhod způsobených poruchami přívodu krve do mozku. Ve všech popsaných případech byli častěji postiženými lidé, kteří pracovali na směny.

Na základě těchto poznatků analýza BMJ konstatuje, že lidé, kteří pracují ve směnném provozu, mají ve srovnání se zaměstnanci pracujícími pouze ve dne o 23 % vyšší pravděpodobnost, že je postihne infarkt, a jsou o pět procent náchylnější k mozkové příhodě.

Málo spánku, nezdravá strava

Podle Dana Hackama, profesora z Western University v Ontariu v Kanadě, zhoršuje situaci směnných pracovníků i to, že špatně spí a nezdravě se stravují.

„Zejména pracovníci na nočních směnách jsou neustále vzhůru a nemají pevně určený čas odpočinku. Tím pádem jsou ve stavu trvalé nervové aktivace, což může mít negativní dopad na jejich cholesterol a přispívá to k obezitě," varuje Dan Hackam.

Aktivní pohyb a nekouření vždy prospějí

Jane Whiteová, výzkumná manažerka Institutu bezpečnosti práce a zdraví, připomíná, že zdravotní dopady práce na směny lze zmírnit kvalitním řízením.

„Je třeba se vyvarovat permanentních nočních směn, omezit jejich délku na maximálně 12 hodin a zajistit, aby si pracovníci před střídáním z denní na noční směnu dopřáli minimálně dvě noci nerušeného spánku,“ zdůraznila Whiteová a dodala: „Ať už pracujete na noční směny, odpolední, anebo jen normálně přes den, zdravá strava, aktivní pohyb a nekouření udělají vašemu srdci jen dobře.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám