Hlavní obsah

Mladí čeští fyzici získali 4 stříbrné a 1 bronzovou medaili na Mezinárodní fyzikální olympiádě

Novinky, kil

České družstvo nejlepších středoškolských studentů ve fyzice přivezlo ze 43. Mezinárodní fyzikální olympiády celkem 5 medailí. Úspěchu dosáhli v konkurenci 378 nejchytřejších mladých fyziků z Evropy, Asie, Austrálie, Ameriky a Afriky. Olympiáda probíhala ve dnech 15. až 24. července v Estonsku.

Foto: archiv ČEZ

Česká reprezentace na 43. MFO v Estonsku.

Článek

Celkem 378 účastníků z 81 zemí si muselo poradit s náročnými teoretickými i experimentálními úlohami. Českou republiku na soutěži reprezentovala pětice středoškolských studentů, které se díky 5 medailím podařilo obhájit přední místo v celkovém hodnocení. Nejlépe se dařilo Ondřeji Bartošovi, z Gymnázia Žďár nad Sázavou, který své zážitky shrnul slovy:

„Ze stříbrné medaile jsem měl ohromnou radost. Několikahodinové řešení fyzikálních příkladů vyžadovalo maximální soustředění. Nejtěžší pro mě bylo čtení grafů a odhadování průběhu fyzikálních veličin.“

Tři medailisté zabodovali už podruhé

Ze stříbra se radovali také Jakub Vošmera z Gymnázia Matyáše Lercha v Brně, Stanislav Fořt z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře a Lubomír Grund z Gymnázia Christiana Dopplera v Praze. Bronzovou medaili si přivezl Martin Raszyk z Gymnázia v Karviné – Novém Městě.

„Vnímám to jako úspěch nejen samotných soutěžících, finalistů české fyzikální olympiády, ale také českého středního školství. Zvlášť cenné je, že se třem studentům podařilo získat medaili již druhým rokem,“ hodnotí výsledky akce vedoucí českého družstva Bohumil Vybíral.

Absolutním vítězem 43. Mezinárodní fyzikální olympiády se stal maďarský soutěžící Attila Szabó. V první dvacítce zlatých medailistů se umístilo 5 soutěžících z Čínské lidové republiky, 5 z Čínské republiky (Taiwan), 2 soutěžící z USA, 2 z Ruské federace a po jednom zmíněný vítěz z Maďarska, dále z Thajska, Korejské republiky (Jižní Korea), Indie, Rumunska a Japonska.

Soutěži předcházela Mezinárodní matematická olympiáda, odkud si česká výprava přivezla stříbrnou a bronzovou medaili i čestná uznání.

Soutěže podporuje skupina ČEZ

Přípravu českého týmu podpořila Skupina ČEZ, která již třetím rokem přispívá na aktivity Jednoty českých matematiků a fyziků. Dva čeští olympionici získali vzdělání na školách, které ČEZ podporuje v oblasti technického vzdělávání.

„Máme radost z tak skvělých výsledků. Věřím, že tito mladí řešitelé budou svůj talent i nadále rozvíjet a v budoucnu posílí věhlas české vědy,“ říká Pavel Puff, manažer útvaru Strategický nábor Skupiny ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám