Hlavní obsah

Macho muži trpí kvůli vysokým příjmům partnerek a mají výrazně horší vztahy

Rozdíly v příjmech mužů a žen stále existují, přestože už dnes mnohé ženy vydělávají více než jejich partneři. Pokud ale mají tyto ženy doma macho muže, pak ve vztahu s ním dost trpí.

Foto: Profimedia.cz

Čím více muži kladou důraz na zastaralý pohled na mužnost, tím mají méně kvalitní vztahy.

Článek

Muži se zastaralým pohledem na význam mužnosti totiž musejí mít pocit, že jsou živiteli rodiny. Jejich ego jim nedovolí vyrovnat se s realitou, v níž „slabší“ pohlaví vydělává více. Frustrace je pro takové muže natolik veliká, že se negativně projevují ve vztahu s partnerkou a vzájemný vztah pak zásadně trpí.

Psychologové Patrick Coughlin a Jay Wade z Fordham University tvrdí, že muži, kteří nejsou tolik zatíženi tradičním pohledem na maskulinitu, nekladou důraz na rozdíl v příjmech a mají dnes také mnohem kvalitnější vztahy s ženami.

Živitelská role mužů stále přežívá

„Živitelská role mužů je stále přijímanou normou v manželství a umožňuje muži mít moc a autoritu v rodině. Takže je jasné, že muž vydělávající méně než jeho partnerka má pocit, že je mu tradiční role jeho pohlaví ukradena, cítí se prázdně a má pocit, že nenaplňuje svou roli,“ vysvětlují autoři z Fordham University v New Yorku.

V současnosti však jsou oba pracující manželé normou, takže se často stává, že žena nakonec vydělává více než její muž.

„Čím více muži kladou důraz na zastaralý pohled na mužnost, tím mají méně kvalitní vztahy a považují za důležitější to, že vydělávají více než ženy,“ dodávají autoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám