Hlavní obsah

Velkým problémem zemědělství v ČR je nedostatek mladých

Za časovanou bombu, možná větší než věčně diskutovaný problém ekonomiky oboru, považuje předseda Agrární komory ČR Jan Veleba nedostatek mladých v zemědělství. V kategorii do 44 let je nyní asi 41 procent pracovníků, přitom před 15 lety jich bylo přes polovinu.

Foto: Profimedia.cz

Vlády ČR si podle Jana Veleby zemědělství moc nevšímají.

Článek

"Problém je způsoben nízkými mzdami za náročnou práci a nízkou prestiží zemědělství, kterou oboru dávají zejména politici a potažmo i společnost," uvedl Veleba na největší krajské zemědělské výstavě v Hadačce na Plzeňsku.

Pozici oboru podle něj odpovídá i zemědělské školství, které je v útlumu. „Klesá počet škol, nejsou peníze, školy se slučují s nezemědělskými, a proto klesá jejich kvalita i zájem o ně,“ dodal.

Slováci to vzali za správný konec

Jako příklad uvedl Veleba Slovensko, které nedávno vyčlenilo na několik let dopředu z evropských dotací deset miliard korun a připravuje programy pro absolventy škol různých stupňů.

"Neznám konkrétní nastavení programů, ale jejich cílem je, aby absolventi škol našli místa v praxi, aby se uchytili a začali pracovat. Totéž je nutné udělat i v ČR," dodal.

Veleba ocenil, že na výstavu přišla spousta mladých lidí, kteří mají o zemědělství zájem.

"Vlády ČR si zemědělství moc nevšímají, ale jednou ten zlom přijde," dodal. Upozornil na nedávné číslo časopisu z jižní Afriky, který je obdobou týdeníku Zemědělec, kde byla fotografie cedule s nápisem: Pokud jsi dneska už jedl, tak poděkuj svému farmáři! "Takhle to na světě je a bude, a to i u nás," dodal.

Zemědělství je garantem existence venkova

"Zemědělství není jen ta hrstka lidí, která se stará o pole a o zvířata, ale především je to venkov. A pokud nebude zemědělství, tak nebude ani venkov," řekl krajský radní pro regionální rozvoj Ivo Grüner (ČSSD). Podle něj je v Plzeňském kraji kromě Plzně všechno venkov.

"Pokud bychom rezignovali na to, aby zemědělství v Plzeňském kraji fungovalo, tak rezignujeme na fungování celého Plzeňského kraje," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám