Hlavní obsah

Absolventi VŠ s angličtinou mají víc šancí na lepší práci

Absolventi vysokých škol ovládající angličtinu mají větší šanci najít dobře placenou práci. Firmy vítají i vysokoškoláky s pracovními zkušenostmi, s praxí v oboru nebo se zkušenostmi ze zahraničí. Ukázal to průzkum České studentské unie mezi 52 manažery personálních oddělení významných firem.

Foto: Profimedia.cz

Znalost anglického jazyka je důležitá pro 89 procent zaměstnavatelů.

Článek

Znalost anglického jazyka je důležitá pro 89 procent zaměstnavatelů, na druhou stranu podle 57 procent personálních manažerů právě tato dovednost vysokoškolákům chybí.

Znalost angličtiny skýtá nadprůměrný plat

"I když soukromý sektor v době krize nabírá méně absolventů než před krizí, stále je o kvalitní vysokoškoláky se znalostí jazyků zájem. A firmy to dokážou finančně ocenit," uvedl k průzkumu mluvčí studentské unie Jiří Kohout. Podle něj 61 procent oslovených společností nabízí vysokoškolákům plat, který je vyšší než průměrná mzda.

Třiadevadesát procent personálních manažerů si myslí, že by absolventi měli už při studiu získat pracovní zkušenost nebo praxi ze svého oboru. Podle tří čtvrtin firem by měli také získat zkušenosti ze zahraničí prostřednictvím programu Erasmus, podle poloviny manažerů by měli vycestovat na zahraniční stáž.

Zkušenosti z praxe se hodnotí

Pětapadesát procent dotázaných kladně ohodnotilo i účast absolventů při jejich studiu na workshopech pořádaných samotnými společnostmi. Podle 43 procent manažerů je dobrá zkušenost ze studentské organizace či projektu při vysoké školy a podle 36 procent i zkušenost mimo obor studia.

Přes 80 procent firem rovněž požaduje u absolventů ochotu učit se, schopnost týmové spolupráce a komunikační dovednosti. Pro zhruba 70 procent je důležitá i samostatnost a logické myšlení uchazečů o práci. Podle tří pětin personálních manažerů je přínosem také nadšení, svědomitost, odolnost vůči stresu a analytické myšlení.

Studijní výsledky se příliš necení

Naopak na studijní výsledky při přijímání hledí jen 13 procent firem, 87 procent je neber v potaz.

Nejčastěji ale manažeři u absolventů vysokých škol vedle znalosti cizí řeči postrádají právě zmíněné komunikační dovednosti, profesionální vystupování, samostatnost a logické myšlení.

Třiašedesát procent zaměstnavatelů si myslí, že by spolupráce vysokých škol a soukromého sektoru zvýšila uplatnitelnost absolventů na pracovním trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám