Hlavní obsah

Trh práce bude ve třetím čtvrtletí stagnovat

Právo, kil

Zaměstnavatelé v České republice nebudou ve třetím čtvrtletí 2012 výrazně měnit počty zaměstnanců. Sedm procent zaměstnavatelů očekává růst počtu pracovních sil, šest procent předpovídá jejich snížení a 83 procent zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny.

Foto: Profimedia.cz

Na trhu práce existují jasné známky napětí

Článek

Vyplývá to z výsledků průzkumu Manpower Index trhu práce pro třetí čtvrtletí roku 2012, který uveřejnila společnost Manpower Česká republika.

Zaměstnavatelé jsou zdrženlivější

„Jarní a letní období obvykle znamená oživení ve stavebnictví, zemědělství, ubytování a stravování. V letošním třetím čtvrtletí jsou tyto tři sektory zdrženlivější v nabírání nových zaměstnanců než v předchozích letech. I přes částečnou zdrženlivost v náborových plánech, firmy podle průzkumu Manpower nadále těžko hledají řemeslníky, obchodní zástupce, IT specialisty nebo mechaniky,“ uvedla Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

Porovnání dle odvětví a regionů

Nejsilnější náborové aktivity hlásí Stavebnictví s indexem +10 %, přičemž toto odvětví od minulého čtvrtletí také nejvíce posílilo – o celých 14 procentních bodů. Naopak nejslabší náborové aktivity hlásí Těžba nerostných surovin, a to minus 11 %.

Pokud jde o srovnání v rámci regionů, zaměstnavatelé v Praze očekávají pro třetí čtvrtletí 2012 pozitivní náborové prostředí s indexem +10 %. Nejnižší čistý index trhu práce −4 % hlásí Čechy. Morava zůstává s indexem +2 % stabilní. V porovnání s minulým čtvrtletím index posílil ve všech třech regionech, meziročně pak pouze v Praze, a to o 5 procentních bodů.

Na trhu práce je cítit napětí

Z průzkumu vyplývá, že náborové aktivity se ve třetím čtvrtletí 2012 zpomalí v porovnání se stejným obdobím minulého roku ve většině z jedenačtyřiceti sledovaných zemí a oblastí. Na trhu práce existují jasné známky napětí a v důsledku ekonomické nejistoty doma i v zahraničí zaměstnavatelé očividně přistupují k náboru velmi obezřetně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám