Hlavní obsah

Úspěšné ženy na pracovišti mlčí, úspěšní muži naopak víc mluví

Odborná studie Yaleské univerzity se zabývala tím, jak se mají chovat muži a ženy na pracovišti, aby uspěli ve svém oboru, byli povýšeni a dosáhli kariérního růstu. Výsledky jsou sexistické. Ženy prý mají zavřít ústa a držet jazyk za zuby, zatímco muži víc mluvit.

Foto: Profimedia.cz

Ženy, které na pracovišti mluví, jsou vnímány jako nekompetentní.

Článek

Výsledky studie odborníků z prestižní Yaleské univerzity v Connecticutu rozhodně neudělají radost žádné feministce a zřejmě je navíc zvednou ze židle.

Ženy, které totiž na pracovišti mluví, jsou vnímány jako nekompetentní, zatímco upovídaní muži naopak jako kompetentnější než ti, kteří jsou na slovo skoupí. Verbálně často se projevující ženy jsou považovány za otravy snažící se dominovat a být příliš smělé.

Když dva dělají totéž...

„Když mluví hodně muži, lidé je chtějí odměnit. Ale když mluví hodně ženy, jsou vnímány jako příliš dominantní a příliš smělé,“ tvrdí profesorka Victoria Brescollová z Yaleské univerzity.

„Dokazuje to idiotské a negativní předsudky týkající se hovorných žen. Problémem podle všeho je sexistický předsudek, že ženy, které jsou hovorné, jsou jaksi panovačné v negativním stylu,“ míní o výsledcích studie psycholožka a feministka Jean Hannah Edelsteinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám