Hlavní obsah

Francie zrušila zákon proti sexuálnímu harašení na pracovišti

Definice sexuálního harašení je příliš vágní, rozhodla francouzská vláda a zrušila zákon kriminalizující sexuální obtěžování. V praxi to znamená, že oběti sexuálního harašení teď nic nechrání.

Foto: Profimedia.cz

Oběti sexuálního harašení ve Francii budou několik měsíců bez legální ochrany.

Článek

Nový prezident François Hollande nicméně slíbil, že jakmile usedne do úřadu, bude nový zákon proti sexuálnímu obtěžování na pracovišti jeho prioritou. Přesto budou oběti harašení několik měsíců bez legální ochrany.

Francie první verzi zákona zavedla v roce 1992, přičemž sexuální harašení definoval zákon jako „zneužívání pozice moci či autority k získání sexuálních laskavostí“. V roce 2002 byl rozšířen zákon o každého, kdo „tlačí na jinou osobu, aby vykonala sexuální akt výměnou za laskavost či službu“. A ten, jehož soudy uznaly vinným, mohl jít za harašení do vězení až na jeden rok a zaplatit pokutu patnáct tisíc eur – asi 380 tisíc korun.

Jenže kritici širšího pojetí zákona tvrdili, že provinit se mohl i stavební dělník, jenž komentoval zadek kolemjdoucí ženy, či naopak jakákoli žena, která zaplatí oběd za milence, jenž jí pak poskytne orální uspokojení.

Zrušení zákona bez okamžité náhrady kritizují mnohé ženské organizace, podle nichž bude řada obětí harašení bez ochrany nebezpečně dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám