Hlavní obsah

Poradna: Má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy, připadne-li jeho směna na svátek a on v důsledku toho nemůže vykonávat svoji práci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno jsme oslavili Velikonoce a nyní jsou před námi dva květnové svátky, které tentokrát připadají na pracovní dny. Dnes se tedy podíváme, jak je to s nároky zaměstnanců ve dnech, kdy nevykonávají svou práci proto, že na jejich běžný pracovní den připadl právě státní svátek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Mám dotaz ohledně vyplacení mzdy v den státního svátku: Na Velikonoční pondělí (9. dubna) jsem byl doma, ovšem na výplatní pásce jsem měl započítáno jen den a hodiny, peníze 0, a tak bych se chtěl zeptat, jak to tedy je, pokud v den státního svátku zaměstnanec zůstane doma, má-li nárok na vyplacení a kolik.

Náhrada mzdy za svátek

Na položenou otázku musíme odpovědět zvlášť pro jednotlivé formy odměňování. Jste-li odměňován formou měsíční mzdy, tedy paušální částkou poskytovanou v každém měsíci bez ohledu na počet směn či pracovních hodin, které připadly na konkrétní kalendářní měsíc, pak se vaše mzda nekrátí, přestože jste ve svátek nepracoval. Na výplatní pásce byste tak měl obdržet celou měsíční mzdu, pokud jste nebyl v jiných dnech dočasně práce neschopný, nečerpal jste dovolenou apod.

Máte-li však se svým zaměstnavatelem smluveno tzv. výkonové odměňování, například pokud výše vaší mzdy závisí na počtu hodin, který jste u zaměstnavatele odpracoval, či na množství práce, které pro zaměstnavatele odvedete (tzv. úkolová mzda), mzda vám v důsledku svátku fakticky uchází. Zákoník práce proto zaměstnancům přiznává v tomto případě nárok na náhradu ušlé mzdy, a to ve výši průměrného výdělku.

V praxi se dále objevují způsoby odměňování kombinující obě výše zmíněné formy. V tomto případě je třeba posuzovat každou část vašeho výdělku samostatně. Pro zaměstnance, který má sjednanou jednu část mzdy jako měsíční a druhou část jako úkolovou to znamená, že část odpovídající jeho měsíčnímu výdělku se nekrátí, zatímco v rozsahu úkolové části mzdy by mu náležela náhrada mzdy odpovídající průměrnému výdělku.

Shrnutí

Z textu dotazu je možné usuzovat, že jste odměňován výkonově. V takovém případě vám za každý svátek, který připadne na vaši plánovanou směnu, a vy z tohoto důvodu nemůžete pracovat, náleží náhrada mzdy ve výši vašeho průměrného výdělku. Zaměstnavatel je povinen vám takovou náhradu mzdy vyplatit.

Odpovídali Romana Kaletová aTomáš Neuvirt z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: A dost, dávám výpověď!

Už vám podobná myšlenka proběhla hlavou? Stojí za vaším rozhodnutím rozvázat stávající pracovní poměr vyhlídka nového zaměstnání? Nebo vás prostě jen láká...

Výběr článků

Načítám