Hlavní obsah

Ostravská burza práce vzbudila velký zájem nezaměstnaných

Právo, Anna Bortlíčková

S velkým zájmem lidí se setkala burza práce, která se konala ve čtvrtek 26. dubna v DTO (dříve Dům techniky) v Ostravě. Podle odborníků z úřadu práce i pořadatelů to nepřekvapuje; situace na trhu práce je stále složitá a nezaměstnaní tak využívají každou příležitost k hledání uplatnění.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Lidé na burze při prohlížení nabídky volných pracovních míst.

Článek

„Spousta lidí tady čekala už hodinu před začátkem akce. Jak jsme otevřeli, během asi dvaceti minut jsem jich napočítala stovku,“ popsala recepční DTO a odhadla, že během hodiny a půl burzu navštívilo kolem pěti set lidí. Akce trvala až do podvečera.

Nabídky práce i poradenství

Přicházeli nezaměstnaní různého věku, ale i mladí lidé, kteří brzy ukončí studium, či lidé ohroženi ztrátou zaměstnání nebo ti, kteří si chtějí osvojit nové dovednosti, a také zájemci o brigády.

Lidé si mohli vybírat z nabídky pracovních příležitostí i rekvalifikací, na přednáškách se mohli dozvědět, jak napsat motivační dopis či životopis a také čeho se vyvarovat, aby nepokazili pohovor u potenciálního zaměstnavatele. Široké poradenství poskytovali zástupci úřadu práce i živnostenského úřadu či poradenské firmy.

„Je dobré, že tady je na jednom místě nejen nabídka míst registrovaných úřadem práce, ale i zástupci personálních a zprostředkovatelských agentur. Akorát by tu mohlo být více i firem, které nabírají. Těch je tu málo,“ poukázala asi padesátiletá žena.

Firmy jsou opatrné

„Když jsme oslovovali firmy, mnohé říkaly, že nemají volná místa, je málo takových, které nabírají. Často i ty, jímž se začíná dařit, jsou opatrné, některé se zase obávají, jak se situace vyvine a zda nebudou muset spíše propouštět,“ řekla Anna Karásková z pořádající společnosti DTO CZ. Na burzu přicházeli nejen Ostravané, ale přijížděli i lidé z okolí. Mezi nimi například manželé z Frýdecko-Místecka, oba registrovaní na úřadu práce.

„Jsem bez práce přes tři roky, je těžké něco najít,“ svěřila se 43letá žena, profesí referentka. „Přišli jsme se zeptat i na nabídku práce v zahraničí. Ovšem pokud by se to dalo skloubit i s dětmi,“ řekla. „Jedno je na základní škole, druhé na střední, musíme si vše kolem toho zjistit,“ doplnil její o deset let starší manžel.

Poptávka vysoce převyšuje nabídku

„Dnes se sice více vyhledává práce elektronicky, přesto pořád hodně lidí využívá i tuto formu,“ komentovala velký zájem lidí o burzu práce Vladana Piskořová z Úřadu práce v Ostravě. Doplnila, že ji to nepřekvapilo. Úřad práce v Ostravě ke konci minulého měsíce evidoval přes 21 400 uchazečů o zaměstnání a ani ne 1700 volných pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám