Letošní Gastro bylo podle pořadatelů generálkou před podzimní olympiádou v německém Erfurtu, na níž bude Česko reprezentovat asi třicet kuchařů a cukrářů. „Z tohoto důvodu byla i upravena kritéria soutěže, aby odpovídala kritériím na olympiádě,“ uvedl spolupořadatel Jaroslav Runštuk.

Mistři republiky v oboru kuchař a cukrář

Součástí programu byl také sedmý ročník soutěže o titul Mistr republiky kuchař a cukrář. V prestižní kategorii senior se jimi stali kuchař Radek David z pražské restaurace La Veranda a mistryní republiky mezi cukráři byla pro letošní rok vyhlášena Jitka Koukalová ze SOŠ a SOU Polička.

Hodnotilo se podle vzhledu a vůně

O vítězích rozhodovala přísná porota, která kvůli objektivitě neznala autory jednotlivých pokrmů. Hodnotil se i vzhled, zpracování nebo vůně.

Vystavená soutěžní menu, sestávající z předkrmu, hlavního jídla a dezertu, poté mohli obdivovat návštěvníci. Ti možná litovali, že vystavenou krmi nemohli ochutnat, inspirovat se však mohli fantazií jednotlivých kuchařů a cukrářů. Zejména dorty udivovaly svými tvary, nechyběl mezi nimi například čokoládový hrad, Sněhurka a sedm trpaslíků nebo pohádková sova.

Senioři vařili ve stylu retro

„S retro pokrmy podle starých receptů, mezi nimiž byla například plněná štika se zeleninou, jak se připravovala v roce 1895, se připomněli i členové senior sekce Asociace kuchařů a cukrářů,“ doplnil organizátor a zakladatel festivalu František Croitor.