Hlavní obsah

Výchova k podnikání je v Evropě na vzestupu

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina členských států Evropské unie věnuje stále větší pozornost podpoře vzdělávání v podnikání.

Foto: Profimedia.cz

Výchova k podnikatelskému myšlení a jednání je motorem budoucího růstu.

Článek

Jak uvádí ve své zprávě Evropská komise, konkrétní strategie na podporu podnikatelského vzdělávání zavedlo osm zemí (Dánsko, Estonsko, Litva, Nizozemsko, Švédsko, Norsko, Wales a vlámská část Belgie) a třináct dalších (Rakousko, Bulharsko, Česká republika, Finsko, Řecko, Maďarsko, Island, Lichtenštejnsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Turecko) začlenilo podnikatelské vzdělávání do svých stávajících strategií celoživotního učení, strategií pro mládež či pro růst.

Průzkumu, z něhož zpráva nazvaná „Vzdělávání v oblasti podnikání na školách v Evropě“ vychází, se zúčastnilo 31 evropských zemí a 5 regionů.

Bez podnikatelského myšlení se neobejdeme

„Výchova k podnikatelskému myšlení a jednání je motorem budoucího růstu, pomáhá inspirovat budoucí podnikatele. Chce-li Evropa zůstat konkurenceschopná, musí investovat do svých lidí, do jejich dovedností a do jejich inovačních schopností. To znamená, že musíme podnítit skutečnou změnu ve způsobu myšlení Evropanů, aby byli otevřenější podnikání a osvojili si podnikatelského ducha,“ uvedla komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androulla Vassiliou.

Ve zprávě se uvádí, že ve dvou třetinách zemí, které se průzkumu zúčastnily, má výchova k podnikání své jasně vymezené místo v učebních plánech základních škol.

Podnikatelské myšlení a jednání sice není na základních školách náplní samostatného předmětu, ale školy se snaží žákům zprostředkovat dovednosti, které s těmi podnikatelskými souvisí, jako je např. smysl pro aktivní jednání, riskování a kreativita.

Žádoucí je užší spolupráce škol s podnikateli

Ze zprávy dále vyplývá, že dvanáct zemí podporuje iniciativy týkající se podnikatelského vzdělávání, jako je rozvoj užší spolupráce mezi školským a podnikatelským sektorem a zakládání malých firem řízených studenty.

Odborná příprava učitelů zaměřená na tuto konkrétní oblast však existuje pouze ve vlámské části Belgie, v Bulharsku a v Nizozemsku. Pouze ve třetině evropských zemí jsou k dispozici jednotné pokyny a materiály pro výuku podnikatelských dovedností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám