Hlavní obsah

Strojař vyřezal vesnici, rozpohyboval řemeslníky

Právo, Jan Trojan

Aby zabavil malého syna, vyrobil kdysi Miroslav Mužík ze dřeva chalupu s několika postavami. Klukovi se líbila a táta v díle pokračoval, i když potomek z hraček vyrostl. Po více než jedenácti letech se dnes 52letý strojař Mužík může pochlubit modelem vesnice zabírající 120 čtverečních metrů.

Foto: Jan Trojan, Právo

Miroslav Mužík nad svým modelem moravské vesnice.

Článek

Celé čtyři roky vystavoval Miroslav Mužík své dílo v prázdné hale ČKD Blansko, nyní je celá vesnice k vidění v kapucínském klášteře v centru Brna.

Evropský unikát

„Něco takového nemá obdobu u nás ani v jiných evropských zemích,“ řekl Právu Petr Lukas, majitel Baron Trenck Gallery, kde dlouhodobou výstavu instalovali. Autor označuje vesnici jako moravskou, ale nevytváří kopie konkrétních národopisných oblastí. Jeho chalupy jsou podobné, výraznější rozdíly má v postavách.

Připomínka zaniklých řemesel

„Chtěl bych hlavně dětem a mládeži ukázat současná, ale i zaniklá řemesla. Jsou jich spousty,“ ukazuje na figurky. Vytváří je ze sádry, natírá temperovými barvami a lakuje; každá je na dřevěné kostře, aby se lépe namontovala na pohyblivý mechanismus. Prozatím je vesnička obydlena pěti sty postavami, z nichž 200 se pohybuje.

Přibydou další figury i hořící stodola

„Po nocích budu vesnici dodělávat přímo tady na výstavě, plánuju vyrobit a rozpohybovat stovky dalších figur,“ svěřil se Mužík. Do sešitu si pečlivě zapisuje připomínky návštěvníků. „Jedna paní postrádala kadibudku, ale je tam, jenom ji nenašla. Včelař požaduje úl, hasič oheň. Bude, chystám zapálenou stodolu,“ poznamenal tvůrce.

Postavy jsou jako živé

V jeho vesnici s kostelem, zámkem a větrným mlýnem postavičky sekají a řežou dřevo, mlátí obilí, perou prádlo, kosí trávu, prodávají a kupují na tržišti, krmí drůbež, orají, vymetají komín, holubaří.

Ale také hodují u piva a jitrnic, tancují při muzice, hrají na hudební nástroje. Pohyb obstarává 50 dvanáctivoltových elektromotorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám