Hlavní obsah

Daňové předpisy nesmějí bránit pohybu lidí

Právo, kil

Daňové předpisy členských států EU budou předmětem důkladné kontroly, kterou počátkem dubna spustila Evropská komise. Kontrola má zabránit diskriminaci zahraničních pracovníků.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu.

Článek

Podle odhadů Evropské unie pracuje v zahraničí více než 1,2 miliónu lidí. Mobilita pracovních sil je proto chápána jako jeden z klíčových prvků posílení růstu a zaměstnanosti v Evropě. Jedním z hlavních důvodů, jež brání občanům, aby si hledali práci v jiném členském státě, však zůstávají daňové překážky.

Zamezit diskriminaci

Z tohoto důvodu provede Komise během letošního roku důkladné posouzení vnitrostátních přímých daní, aby mohla rozhodnout, zda nespravedlivě neznevýhodňují pracovníky, kteří žijí v jednom členském státě, ale pracují v jiném.

Pokud bude zjištěna diskriminace nebo porušení základních svobod EU, bude Komise vyžadovat od příslušných vlád provedení nezbytných změn. V případě, že budou problémy přetrvávat, zahájí Komise proti dotyčným členským státům řízení pro porušení smlouvy.

Stejná práva pro všechny občany EU

„Všichni občané EU musí mít v rámci jednotného trhu stejná práva. Nemůže docházet k diskriminaci a právo pracujících na volný pohyb nesmí být omezeno,“ uvedl komisař pro daně, cla, boj proti podvodům a audit Algirdas Šemeta.

Vzhledem k tomu, že daňové překážky zůstávají jedním z hlavních důvodů, jež znesnadňují přeshraniční mobilitu, usiluje Komise například o řešení problému dvojího zdanění nebo posílení ochrany vyslaných pracovníků.

Aby neplatili vyšší daně

V rámci zmíněné kontroly proto Komise zejména prozkoumá, zda občané, kteří vydělávají větší část svého příjmu v jiném členském státě, nejsou zdaňováni více než občané téhož členského státu, a také jestli členské státy nedělají rozdíl mezi svými vlastními občany a občany z jiných členských států, pokud jde o právo na odpočet výdajů a uplatňování různých daňových sazeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám