Hlavní obsah

Čtyři chyby, kvůli kterým můžete přijít o práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo z nás nechce skončit ve frontě žadatelů o zaměstnání na úřadu práce. Přesto však existuje řada lidí, kteří se pohybují na tenkém ledě a dlouhodobě dělají v zaměstnání řadu vědomých i nevědomých chyb, které je mohou stát místo.

Foto: Profimedia.cz

Častým důvodem pro udělení výpovědi jsou různé pletichy.

Článek

Jaké jsou nejčastější prohřešky zaměstnanců?

Vynášení chráněných firemních informací

Častým důvodem pro udělení výpovědi jsou různé pletichy a nekalé chování zaměstnanců, zejména těch, kteří mají oficiální přístup k chráněným firemním informacím. Pokud vás láká vidina osobního prospěchu a přemýšlíte, že vynesete ven citlivé podnikové údaje, raději podobné myšlenky ihned zapuďte.

Strategické informace, jako jsou například podrobnosti o zásadních tendrech, možná pomohou konkurenci, ale rozhodně ne vám. Dříve nebo později se na vaše chování přijde a následkem bude rychlé rozvázání pracovního poměru.

Můžete si pohoršit i tím, že se celá věc dostane až k soudu, protože se jedná o závažné poškození zájmů firmy. Tam může navíc vyjít najevo, že jste opakovaně nakládali s citlivými firemními daty, k čemuž jste vůbec neměli ze své pracovní pozice oprávnění. I za toto jednání vás může zaměstnavatel potrestat.

Porušení léčebného režimu

Jednou z novinek, které jsou v platnosti od letošního ledna, je možnost propuštění zaměstnance za porušení léčebného režimu v době prvních 21 kalendářních dnů pracovní neschopnosti.

Zatímco loni vám hrozila maximálně dvacetitisícová pokuta a neproplacená nemocenská, nyní můžete za tento prohřešek přijít nejen o práci, ale také o odstupné.

Surfování na internetu

Ožehavým tématem je surfování zaměstnanců na internetu v pracovní době. Zákoník práce tyto aktivity výslovně neupravuje, ale i tak si můžete naběhnout. Třeba kvůli tomu, že bez souhlasu firmy užíváte pro osobní potřebu výpočetní techniku, telekomunikační zařízení a další pracovní prostředky, což už zákoník práce řeší.

Hrozícím konfliktům v této oblasti se proto raději vyhněte. Mimo jiné i tím, že budete dodržovat interní firemní směrnice vytvořené pro tuto oblast. Zaměstnavatel může kontrolovat dobu, kterou strávíte surfováním či hraním počítačových her, nebo sledovat webové stránky, které navštěvujte. O postihu za toto chování pak rozhodne váš nadřízený. Může vám udělit slovní napomenutí nebo snížení odměny, ale také zrušit pracovní poměr.

Laxní přístup k práci

I v době rostoucí nezaměstnanosti se najdou lidé, kteří si své práce neváží, plní pouze takové úkoly, které se jim zdají přijatelné a nevyžadují velkou pracovní účast, chodí soustavně pozdě do zaměstnání a k práci mají vyloženě laxní přístup.

Vrcholem jsou pak opakované delikty jako požívání alkoholu na pracovišti nebo komerční ztráty firmy plynoucí z neplnění pracovních povinností. Pokud se v tom poznáváte, zamyslete se nad sebou.

Firmy totiž mají od ledna díky úpravě zákoníku práce volnější ruce pro výpověď problematickým zaměstnancům. Nově už totiž nemusí hříšníky písemně upozorňovat na tyto nedostatky a dávat jim čas na nápravu.

Ondřej Hlaváček

(Autor pracuje jako ředitel poradenské společnosti Neumann & Partners)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám