Hlavní obsah

V Údlicích se dospělí vrátili do školních lavic

Právo, Šárka Tonarová

Do školních lavic, se všemi radostmi i strastmi vzdělávání, se ve středisku integrované školy v Údlicích na Chomutovsku vrátili dospělí lidé. K pracovním povinnostem, rodičovským starostem a celé řadě dalších věcí provázejících dospělý život si přibrali ještě učení, včetně testů a zkoušek.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Do školních lavic v Údlicích usedají dospělí lidé.

Článek

V následujících dnech předvedou, co se za 200 hodin přednášek v několika měsících naučili. Pokud uspějí, stanou se z nich kvalifikovaní pracovníci sociálních služeb.

Vědí, proč se učí

„Vzdělávání dospělých je jiné než mladých studentů. Tihle lidé už vědí, proč tu sedí. Chtějí se něco naučit, jsou zodpovědní a snaží se,“ usoudila lektorka kurzu Brigita Hartmanová.

S tím souhlasí i účastníci kurzu. „Je to náročné, paměť už není taková jako dřív. Vstřebáváme spoustu informací, musíme si na učení udělat čas, i když jsme utahaní z práce, ale těší nás to,“ připustila Marcela Janotová.

Do lavic usedá každý pátek, stejně jako její spolužáci. Navzdory zkušenostem a věku se z nich stávají na několik hodin školáci. „Sice jsme tahák nikdy nepoužili, ale připravili jsme si ho,“ přiznali někteří frekventanti. „Někdy jsou opravdu jak děti, vykřikují nebo si povídají. Musela jsem je i okřiknout,“ usmála se lektorka.

Zvyšují si kvalifikaci

Polovina z účastníků kurzu už v oboru pracuje. Studují proto, aby si zvýšili kvalifikaci. Druhá skupina práci hledá a věří, že doklad o absolvování kurzu jim pomůže najít uplatnění. „Přišla jsem o práci a hledám novou. Kurz jsem si vyhledala sama. Současně studuji ještě v Mostě, tak snad mi to pomůže,“ uvedla 45letá Lenka Šmídová.

Kromě certifikátu pro práci v sociálních službách získávají frekventanti kurzu ještě něco navíc. „Cítíme se lépe, zvyšujeme si sebevědomí tím, že se učíme nové věci. A také jsme tu navázali nová přátelství,“ shodli se.

Kurz je akreditovaný ministerstvem práce a sociálních věcí. Jeho absolventi mohou pracovat například v domovech pro seniory nebo se stát asistenty zdravotně znevýhodněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám