Hlavní obsah

Jednou z cest k práci ve zralém věku je další vzdělávání

Právo, kil

Najít si novou práci anebo udržet si tu stávající i po padesátce je zejména v některých regionech s vyšší mírou nezaměstnanosti obtížné.

Foto: Profimedia.cz

Vzdělávání v dospělém věku s sebou nese i růst vlastního sebevědomí a respekt okolí.

Článek

Základním předpokladem k úspěchu proto může být zvýšení svých znalostí a dovedností v kurzu dalšího vzdělávání. Vedle zisku certifikátu s sebou další vzdělávání v dospělém věku nese i jiný významný benefit – růst vlastního sebevědomí a respekt okolí.

Po vyhazovu z práce to nevzdala

To potvrzuje i třiapadesátiletá Jana Krysová z Ostravska, která po třech měsících studia ukončila začátkem února kurz Pracovník sociální péče.

Jana Krysová přišla o práci již před rokem. Celých třicet let pracovala v administrativě v několika firmách ostravského regionu. Působila například v hornickém učilišti, v hutních montážích či v oblasti celní deklarace, posléze pak jako vážná na silniční váze. Nakonec však i ji dostihla vysoká nezaměstnanost v regionu. Na rozdíl od mnoha jiných se ale nevzdala a vydala se zcela novým směrem.

Nebát se a zkusit něco nového

Vzhledem k tomu, že ji baví práce se seniory, rozhodla se nasměrovat svou budoucnost právě do sociální oblasti. „Uviděla jsem leták o pilotním kurzu a rozhodla se, že si změním kvalifikaci,“ popisuje.

V rozhodnutí ji podpořili i její nejbližší, kteří ocenili, že se po ztrátě práce nepoddala beznaději. „Pomáhali mi a podporovali mě hlavně v době testů a zkoušek,“ popisuje Krysová a dodává: „Dalo mi to opravdu hodně. Nejde jen o to, že jsem získala certifikát. Dověděla jsem se spoustu nových věcí, které využiji ve své, zatím jen zájmové, práci se seniory.“

Koncept celoživotního vzdělávání

Kurzy dalšího vzdělávání jsou klíčovou součástí projektu UNIV 2 KRAJE schváleného vládou ČR. Cílem projektu je proměna středních (především odborných) škol v otevřené instituce, centra životního učení, která budou aktivně naplňovat koncept celoživotního zdělávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám