Hlavní obsah

Britská opozice odmítá snahy o privatizaci policejních služeb

Policie ve dvou anglických hrabstvích zvažuje, že využije soukromých bezpečnostních služeb ve snaze snížit náklady po rozsáhlých rozpočtových škrtech. I když ministerstvo vnitra ujišťuje, že by členové bezpečnostních služeb nepatrolovali na ulicích, ani nezatýkali, návrh vyvolal kritiku svazu policistů i opozičních labouristů.

Foto: Profimedia.cz

Privatizace policie by podle odborníků ohrozila šance na nestrannost vyšetřování.

Článek

Podle listu The Guardian policejní sbory v hrabstvích West Midlands a Surrey vyzvaly bezpečnostní firmy, aby se ucházely o zakázku v trvání sedmi let a hodnotě 1,5 miliardy liber (45 miliard korun). Soukromé společnosti by přebíraly od policie řadu rolí, včetně zadržování podezřelých, zasahování u incidentů a jejich vyšetřování. Zaměstnanci bezpečnostních firem by ale nesměli zatýkat, uvedl The Guardian.

Hrozba destrukce policie

Podle šéfa federace sdružující řadové policisty Simona Reeda by takový plán měl pro policii "katastrofální důsledky". Taková privatizace by podle něj ohrozila šance na úspěch vyšetřování a vedla k "destrukci nejlepší policie na světě".

Také labouristická stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová vyjádřila obavy, že programy privatizace policejních služeb jsou vedeny finančními ohledy a ne snahou o zlepšení fungování policie. "Je naprosto klíčové, aby britská policie měla důvěru lidí. To znamená, že její rozhodnutí musí být nestranná a v zájmu spravedlnosti," uvedla.

Soukromníci prý budou levnější

Policie hrabství West Midlands potvrdila, že vyzvala soukromé bezpečnostní společnosti, aby přišly s nabídkami spolupráce s policií. Sbor ve West Midlands tak chce za pomoci soukromého sektoru poskytovat "efektivnější služby s menšími náklady".

Policie čelí dvacetiprocentním škrtům ve svém rozpočtu během čtyř let v důsledku vládních snah o snížení státních výdajů.

Šéf policie ve West Midlands Phil Kay v BBC uklidňoval veřejnost, že "k incidentům budou jezdit nadále hlavně policisté, kteří také budou mít na starosti většinu hlídkování v ulicích".

Reklama

Výběr článků

Načítám